SP vraagt om extra verhuisvergoeding bevingsgedupeerden (update)

Kamerlid Sandra Beckerman aan het woord in de Tweede Kamer
Kamerlid Sandra Beckerman aan het woord in de Tweede Kamer © Bart Maat/ANP
De SP in de Tweede Kamer wil weten hoe het kan dat inwoners van Middelstum die vanwege de versterking twee keer moeten verhuizen hiervoor één keer een vergoeding krijgen.
Een aantal Middelstumers verhuist tijdelijk naar een wisselwoning om uiteindelijk een nieuwe woning te betrekken. Voor deze twee verhuizingen ontvangen zij 6.100 euro.

Aankopen

'We moeten daar nieuwe gordijnen, nieuw behang, een nieuwe vloer, een nieuwe oven en een afzuigkap voor kopen', zei bewoonster Joke Meijer eerder deze week tegen RTV Noord. 'Woongroep Marenland zegt dat dit kan, maar dat bestaat niet.' Marenland zegt de wettelijke verhuisvergoeding te hanteren.
Zorg dat geld geen probleem is en zorg dat deze mensen, die al zoveel moeten meemaken, een goede verhuisvergoeding krijgen
Sandra Beckerman - Kamerlid

Extra vergoeding?

Kamerlid Sandra Beckerman: 'De woningbouwcorporatie zegt er niets aan te kunnen doen. Dus klop ik aan de deur bij minister Wiebes. Hij heeft heel stellig gezegd: geld mag het probleem niet zijn. Nou, zorg dan ook dat geld geen probleem is en zorg dat deze mensen, die al zoveel moeten meemaken, een goede verhuisvergoeding krijgen.'
Ook wil ze weten op welke manier de minister Woongroep Marenland gaat steunen om de bewoners te begeleiden in de verhuisperikelen.

10 procent extra

In een reactie stelt Woongroep Marenland dat de groep huurders uit Middelstum niet alleen de wettelijke verhuisvergoeding van 6.100 euro krijgt, maar daarbovenop ook 10 procent extra, omdat ze tussentijds naar een wisselwoning moeten verhuizen.
Die is bovendien al wel ingericht. Deze regeling geldt voor alle huurders die noodgedwongen twee keer moeten verhuizen.

Aanvullend pakket

Directeur Gerke Brouwer van Woongroep Marenland laat tevens weten dat de huurders gebruik kunnen maken van een aanvullend pakket. Voor een deel van de vergoeding kunnen ze de verhuizing bijvoorbeeld door een bedrijf laten doen. Ook kunnen zij de wanden, vloeren en ramen laten afwerken.
'Meestal is dit goedkoper dan dat ze zelf een bedrijf inhuren', zegt Brouwer. 'Ze kunnen natuurlijk ook familie en kennissen inschakelen. Die keuze is helemaal aan henzelf.'

'Elders geen problemen'

De directeur laat verder weten dat er elders in het gebied goede ervaringen zijn met het pakket en huurders geen problemen hebben met de verhuisvergoeding. Tot nu toe heeft alleen de groep huurders uit Middelstum aan de bel getrokken.
Brouwer heeft Kamerlid Sandra Beckerman uitgenodigd voor een gesprek over de kwestie.
Bekijk hier het item over de inwoners van Middelstum die twee keer moeten verhuizen.
Aan het oorspronkelijke bericht is de reactie van Gerke Brouwer van Woongroep Marenland toegevoegd.