Merelvirus eist eerste slachtoffers: 'Ze gaan dood aan honger en dorst'

Een zieke merel, vorig jaar bij Faunavisie Westernieland
Een zieke merel, vorig jaar bij Faunavisie Westernieland © Nico Swart/RTV Noord
Voor het vierde jaar op rij worden merels getroffen door het dodelijk Usutuvirus. Bij Faunavisie Westernieland kwamen de eerste zieke merels deze week al binnen.
'Het verbaast me dat het zo vroeg is, want de migratie van merels is nog niet echt op gang gekomen', zegt Pim Lollinga van Faunavisie. 'We krijgen straks de merels uit Scandinavië allemaal nog deze kant op en ook de lijsterachtige koperwiekjes en kramsvogels.'
Het virus wordt door de merels meegenomen bij terugkeer uit Afrika en is dodelijk voor merels en lijsterachtigen, zoals de (grote) zanglijster.
Twee merels waren al dood toen de mensen die ze brachten bij het hek het doosje opendeden
Pim Lollinga - Faunavisie Westernieland
'Meestal gaan ze dood. Twee merels die hier binnenkwamen waren al dood toen de mensen die ze brachten bij het hek het doosje opendeden', vertelt Lollinga.

Honger en dorst

'Ze waren heel mager en de veertjes zaten los. Als wij ziek zijn dan hebben we geen zin om boodschappen te halen en te koken. Zo gaan merels als ze ziek zijn ook in een hoekje zitten. Ze gaan dood van honger en dorst.'
Onder andere met ontstekingsremmers en extra vocht doet Lollinga een poging zieke merels op te lappen. De eerste uren zijn hierin cruciaal. Overleven ze die en eten ze na een paar dagen weer, 'dan is de wedstrijd gewonnen'.
Het Usutuvirus is niet gevaarlijk voor de mens. Wel overleden een paar jaar geleden enkele uilen in Ter Apel aan de gevolgen het virus. Dit jaar zijn er meldingen van zieke sneeuwuilen met dezelfde verschijnselen.