Gevolgen voor milieu van gaswinning boven Schiermonnikoog onderzocht

Het boorplatform waarmee de proefboring bij Schiermonnikoog werd uitgevoerd
Het boorplatform waarmee de proefboring bij Schiermonnikoog werd uitgevoerd © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Gasproducent ONE-Dyas laat onafhankelijk onderzoek doen naar de gevolgen van de gaswinning boven Schiermonnikoog. Dat moet uitwijzen welke invloed de boringen hebben op het milieu.
Vorige jaar zomer werd bekend dat de gasproducent een winningsvergunning heeft aangevraagd voor het gasveld. De nu aangekondigde milieueffectrapportage (MER) is wettelijk verplicht bij een dergelijk project.

Succesvolle proefboring

Het gasveld op twintig kilometer boven Schiermonnikoog werd in september 2017 ontdekt.
Een proefboring in februari vorig jaar wees uit dat er een winbare hoeveelheid gas in de grond zit. Hoeveel gas er precies gewonnen kan worden, kan ONE-Dyas (voorheen Oranje-Nassau Energie) niet zeggen.

Twaalf putten

In de omgeving van het hoofdveld liggen nog een aantal kleinere gasvelden. ONE-Dyas wil daarom in totaal twaalf putten slaan boven Schiermonnikoog. Bij deze naastgelegen velden moet nog worden aangetoond of er winbare hoeveelheden gas in de grond zitten. Een aantal van deze gasvelden ligt onder Duits grondgebied.

Natura 2000-gebieden

Het onafhankelijke onderzoek naar de gevolgen van de gasboringen voor het milieu wordt uitgevoerd door Royal HaskoningDHV. Het rapport zal onder meer beschrijven welke gevolgen de gaswinning zal hebben voor nabijgelegen Natura 2000-gebieden in Nederland en Duitsland en een oesterbank van het Wereld Natuur Fonds in de buurt van het gasveld.

Informatieavonden

Voor mensen die meer willen weten over de plannen worden er informatieavonden georganiseerd. Op 28 augustus in Roodeschool, op 4 september op Borkum en op 10 september op Schiermonnikoog.
Iedereen die een zienswijze wil indienen over de geplande gaswinning kan dat tot 12 september doen.