Vader Roelf B.: 'Met ons gaat het goed en met Roelf naar omstandigheden ook'

'Met ons gaat het goed en met Roelf naar omstandigheden ook. En meer wil ik er niet over kwijt'. Het is de vader van Roelf B. die de deur van zijn huis meteen daarna dicht doet.

De familie van Roelf B., de 21-jarige topatleet uit Stadskanaal die vastzit in Hongarije wegens verkoop en bezit van grote hoeveelheden drugs, is geschokt en zijn omgeving ook.

Onvoorstelbaar gewoon

Of het nu mensen uit de buurt zijn of mensen van de atletiekclub Jahn II, iedereen is verbijsterd. 'Onvoorstelbaar gewoon. Dit valt niet te begrijpen', zeggen mensen binnen de club.

Voorzitter Fred Moll van Jahn II vraagt zich ook af hoe dit in godsnaam mogelijk is. 'Als het waar is, distantiëren wij ons hier van. Wij zijn een rookvrije en alcoholvrije club. Met drugs willen wij niet geassocieerd worden.'

Veel talent

Roelf B. is een jongen van Knoal, een jongen van goede huize. Ging naar de christelijke scholengemeenschap Ubbo Emmius, basketbalde en bleek uiteindelijk veel talent te hebben als hardloper.

Bij Jahn II trainde hij zich helemaal de blubber. Vaak alleen. 'Een stille bescheiden jongen. Hij trainde altijd in z'n eentje. Een beetje een einzelgänger', zegt een man die vaak bij de atletiekclub komt.

Het heeft resultaat. Roelf B. stoomt door naar de Nederlandse top. Hij wordt vorige maand zevende op de 100 meter sprint op het NK en is lid van het Nederlands estafetteteam 4x100 meter (onder 23 jaar) dat meedoet aan het EK.

Szigetfestival

Daarna gaat hij naar Hongarije om het Szigetfestival bij te wonen. Vorige week dinsdag werd hij opgepakt met 17 kilo drugs, die hij verkocht vanuit een tent.

Met hem werd ook zijn schoolvriend Gert-Jan N. (22) eveneens uit Stadskanaal opgepakt.

Een doodnormale jongen

Wie je ook spreekt: niemand die het begrijpt. Gert-Jan N. voetbalde bij SPW in Stadskanaal. Geen hoogvlieger, een noeste verdediger. 'Een doodnormale jongen waar je altijd op kunt bouwen', vertellen twee bekenden van hem. 'Nee, die twee jongens zijn absoluut niet het stereotiepe drugsverkopers. We snappen er niks van.'

De kans bestaat dat de twee vrienden jarenlang achter de tralies verdwijnen. In Hongarije wordt heel streng gestraft bij drugsdelicten.

Lees ook:

- Atletiekclub Jahn II over arrestatie Roelf B.: 'Hoe kon dit gebeuren?'
- 'Strafzaak voor Knoalsters in Hongarije kan nog wel jaren duren'
- Hongaarse politie vindt meer drugs in auto en kluisjes Roelf B. (update)

Meer over dit onderwerp:
Stadskanaal
Deel dit artikel:

Recent nieuws