Dieven hebben het voorzien op kentekenplaten: 'Ik was boos, heel boos'

In Delfzijl zijn de afgelopen weken op meerdere plekken kentekenplaten van auto's gestolen. De dieven hebben telkens beide platen - voor en achter - meegenomen.
De politie roept gedupeerden op zo snel mogelijk aangifte te doen, om misbruik te voorkomen.

Gewaarschuwd door buurvrouw

Eén van de slachtoffers is Janet Westerhof, die vlakbij het voormalige Delfzicht Ziekenhuis woont. Ze werd maandagmiddag direct gewaarschuwd door haar overbuurvrouw: 'Ik dacht: shit! Waarom mijn auto? Ik was heel boos, heel boos.'
Westerhof belde gelijk naar de politie om aangifte te doen. Ze bleek niet de enige te zijn. Ook even verderop, aan de Kustweg in Delfzijl, zijn enkele weken terug kentekenplaten gestolen.

Tanken zonder te betalen

Volgens een woordvoerder van de politie kunnen criminelen de kentekenplaten gebruiken om 'dingen te doen die niet door de beugel kunnen'. Bijvoorbeeld om te kunnen tanken zonder te betalen of om snelheidsovertredingen mee te begaan.
Ik ga die boetes niet betalen. Ik heb bewijs met de aangifte. Het RDW weet ervan
Janet Westerhof
Westerhof heeft vooralsnog geen bekeuringen binnengekregen. Ze is er wel bang voor dat haar kentekenplaten misbruikt worden: 'Ik ga die boetes ook niet betalen. Ik heb bewijs met de aangifte. Het RDW weet ervan, nu is het afwachten geblazen.'

Baldadigheid

Volgens Jur Vos van het RDW in Veendam komt het vaker voor dat kentekenplaten worden gestolen. 'Als dat in dezelfde buurt gebeurt, is dat meestal uit baldadigheid. Ze belanden vaak in schuren of op slaapkamers. Maar soms zoeken dieven hetzelfde type en dezelfde kleur auto op. Dan is het vaker voor de georganiseerde misdaad, dan komen ze bijvoorbeeld op gestolen auto's.'
Vos roept gedupeerden op om na hun aangifte zo snel mogelijk naar een door de RDW erkende garage te gaan om nieuwe kentekenplaten te bestellen. De auto krijgt dan een zogenoemde duplicaatcode: een 1tje of een 2tje op de kentekenplaat.
Zo'n code betekent overigens volgens de ANWB slecht nieuws voor je portemonnee: met een duplicaatcode levert een auto gemiddeld 750 euro minder op als je hem verkoopt.

Anti-inbraakschroeven

Hoe kun je voorkomen dat je kentekenplaten worden gestolen? Volgens het RDW kun je de platen het beste vastmaken met ééntoerschroeven. Deze schroeven kun je slechts één kant op draaien, dus alleen vastmaken. 'Je moet dan heel wat doen om ze er weer af te krijgen', zegt Vos.
Westerhof hoopt woensdag weer in haar Toyota Yaris, met nieuwe kentekenplaten, te kunnen rijden. Ze laat de platen gelijk vastzetten met de anti-inbraakschroeven: 'Dan hoop ik dat het niet weer gebeurt', verzucht ze.