Oud-Delfzijlster die fietsen witwast 'schreeuwt' volgens rechter om hulp

Een voormalige Delfzijlster moet mogelijk de cel in voor het witwassen van zeven fietsen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag een celstraf van acht weken voor de man, die vanuit zijn woning in Beilen een fietsenhandeltje had.

Hij bood de raderen aan op Marktplaats, nadat hij deze met zijn bedrijfswagen uit Almelo had gehaald. De zaak kwam aan het rollen toen de politie werd getipt over zijn handel. Op de eerste dag dat hij werd geschaduwd, was het meteen raak: hij haalde twee fietsen uit Almelo.

De man werd daarop stevig aan de tand gevoeld. Bij hem thuis bleken nog meer fietsen te staan. In zeven gevallen was er met het framenummer geknoeid, aldus de officier.

Man weet van niets

Op zitting verklaarde de man niet te weten waarom de framenummers weg waren. 'Misschien was dat al zo en heb ik niet opgelet bij de aankoop', zei de man. Aanvankelijk werd de man van het witwassen van acht fietsen verdacht, maar één fiets bleek van zijn dochter te zijn.

'Ruim 25 pagina's strafblad en minstens vijftig keer in contact met de politie geweest. En telkens voor diefstallen en witwassen van fietsen, ik ben er wel klaar mee. Daarbij is meneer eind juli opnieuw gepakt met het verkopen van twee gestolen fietsen', zei de officier van justitie. Voor dat laatste feit mag de man in december voor de rechter verschijnen.

Hulptraject

Toch ging de rechter niet mee in de eis van de officier. 'Ik denk dat u schreeuwt om hulp en die moet er ook snel komen', zei ze tegen de voormalige Delfzijlster. Zij wil dat hij een hulptraject ingaat, nog voordat zijn nieuwe strafzaak in december op de agenda staat. Beide zaken zullen dan gezamenlijk worden behandeld.

De officier van justitie gaf de man bij het verlaten van de zittingszaal mee, dat als hij tussen nu en de behandeling van zijn zaak in december nogmaals de fout ingaat, hij op een forse celstraf kon rekenen.

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws