Noorderzon: theater, muziek, eten, drinken, zien en gezien worden

Normaal is het Noorderplantsoen in Stad al een van de mooiste plekken van de stad maar elf dagen in augustus verandert het ook nog eens in een sprookjesachtig bos.

Muziek en theater, eten en drinken en een opgewekt publiek voeren dan de boventoon. Donderdagavond ging de 29ste editie van Noorderzon van start.

Op een paar spatjes na begint de eerste dag van Noorderzon droog. Het festival presenteert de komende dagen theatermakers, muzikanten en andere kunstenaars uit de hele wereld. Maar behalve de hogere kunsten is Noorderzon ook het toneel van eten en drinken en van zien en gezien worden.

Chinezen in gekleurde zwembroekjes

Al vroeg staat er een rij bij een van de mobiele theaters waar het plantsoen vol mee staat.

'Wij zijn aan het genieten van onze eerste dag Noorderzon', vertelt een van de wachtenden. 'We wilden eens een keer een andere dansvoorstelling dan anders en dit zijn volgens mij allemaal Chinezen in gekleurde zwembroekjes.'

Noorderzon is ook eten en drinken (Foto: René Walhout/RTV Noord)

Afbeelding

Altijd blij weg

Bij de kaartjeskiosk staat Janneke Lammerts in het programmaboekje te bladeren. 'Ik wil eigenlijk naar de voorstelling Het Wad met het Noordpoolorkest maar ik moet nog even uitzoeken wat het precies is', vertelt ze.

'Ik laat me graag verrassen. De afgelopen jaren heb ik verschillende voorstellingen gezien en ik ga er altijd heel verrast en blij weer weg.'

Op Noorderzon is ook een bevingsbeleving:

Zoektocht naar geluk

'Lieve mensen, een prachtige voorstelling hier. Stel het eten nog even uit, kom eerst lekker kijken!' Actrice Marijke Rasing staat naast haar tot theater omgebouwde zeecontainer aan de Leliesingel publiek te werven.

Een paar keer per avond speelt ze haar voorstelling Vertrouwen op het eerste gezicht. 'Het gaat over vertrouwen en de zoektocht naar geluk. We spelen het hier in de container maar maken eerst een wandeling met het publiek.'

Afbeelding

Plezier maken

'Spareribs, oerhammetjes en kipspiesjes die zo nog even afgeboterd moeten worden,' Peter Müller van het Groninger bedrijf The Cooking Highlander staat naast zijn enorme barbecue die inmiddels al elf jaar op Noorderzon staat. De afgelopen weken stond hij op festivals als Zwarte Cross, Mañana Mañana en Castlefest.

'Het mooie aan Noorderzon is dat iedereen er zo naar toe kan lopen. Die andere festivals worden allemaal op afgesloten terrein gehouden. Hier kan iedereen komen kijken, een voorstelling zien en plezier maken.'

Noorderzon duurt nog tot en met zondag 25 augustus. Alle formatie over het programma lees je hier.

Lees ook:

- Groningse theatermakers over Noorderzon: 'Dit is onze thuishaven'
- 'De Bevingsbeleving lijkt heel onorthodox, maar dat zijn de maatregelen in Den Haag ook'

Kunstenaar Davey Smand probeert uit te beelden hoe de Bevingsbeleving moet aanvoelen. (Foto: RTV Noord)

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad kunst_en_cultuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws