Aardbevingsgedupeerde valt tussen wal en schip na stuwmeerregeling

Marcel Rozema wijst op een scheur
Marcel Rozema wijst op een scheur © Sven Jach/RTV Noord
'We worden als Groningers weer bedonderd', zegt de boze Marcel Rozema uit Hellum. Hij ging akkoord met de stuwmeerregeling van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade (TCMG).
Nieuwe schade die hij daarna meldt, wordt volgens hem niet vergoed omdat hij nog geen nul-meting heeft gehad.
De littekens van de aardbevingen van de afgelopen jaren zijn zichtbaar in de muren van zijn huis en de paardenschuur. 'Hier loopt een scheur naar links en daar naar rechts. Dit hele blok van ongeveer één vierkante meter staat helemaal los', zegt Rozema.

Netjes oplossen

Het zijn oude schades waarvoor hij begin juli akkoord is gegaan met de stuwmeerregeling van de TCMG. Het bedrag van vijfduizend euro staat al op zijn bankrekening en vanmiddag komt een aannemer langs. 'Ik wil de boel gewoon netjes opgelost hebben', zegt Rozema.
Een maand nadat hij zijn handtekening zet onder de stuwmeerregeling, vindt opnieuw een aardbeving plaats in Hellum. De aardschok met 1.0 op schaal van Richter zorgt volgens Rozema voor nieuwe schade.

Nul op rekest

'Hier in het pleisterwerk zit een scheur van twee meter en die loopt nog door tot onder het houtwerk', zegt Rozema terwijl hij met zijn knokkels op het hout klopt. 
Net zoals de vorige keren meldt hij telefonisch zijn schade. 'Van internet heb ik niet zoveel verstand.' Maar dit keer krijgt hij nul op rekest. 'De TCMG zegt dat ik de schade moet repareren met het geld van de stuwmeerregeling omdat ik nog geen nul-meting heb gehad.'
Nog een scheur (Foto: Sven Jach/RTV Noord)

Tegenstrijdig

Dit is tegenstrijdig met wat de TCMG meldt op haar site. Als gedupeerden akkoord gaan met de stuwmeerregeling krijgen ze inderdaad binnen vier tot vijf weken een nul-meting om de staat van het gebouw te beoordelen, zodat het makkelijker is vast te stellen wat nieuwe schade is. 
Nieuwe scheuren die worden gemeld voordat de check heeft plaatsgevonden, moet worden behandeld volgens de reguliere procedure. Als er nog geen nul-meting heeft plaatsgevonden, is het in sommige gevallen wel lastiger om nieuwe schades te beoordelen.

Verkeerde voorlichting

'Ik denk dat meneer verkeerd is voorgelicht', zegt een woordvoerder van de TCMG. 'En hij kan aantonen dat er een aardbeving in zijn buurt is geweest, dus dat hoeft ook geen probleem te zijn.' 
Ondanks de woorden van de TCMG-woordvoerder heeft Rozema er weinig vertrouwen in. 'Laat hem mij dat maar zwart op wit geven dat het nieuwe schade is en dat het goedkomt. Dan ben ik tevreden.'