Lopend Vuur: 'Stoppen met roken' hoeft de verzekeraar niet te betalen

© ANP
Er is een flinke toename van het aantal mensen dat serieuze hulp inroept bij het stoppen met roken.
Dat meldt het AD op basis van cijfers van drie grote verzekeraars.

Cursus tegen rookverslaving

Ten opzichte van 2012 riepen vorig jaar twaalf keer zoveel mensen de hulp in van hun zorgverzekeraar om een cursus te volgen of om medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving.
Anti-rookcursussen en de medicatie worden vergoed vanuit de basisverzekering. VGZ, CZ en Menzis melden in het AD dat daar vorig jaar zo'n 40.000 mensen gebruik van hebben gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat twintig tot dertig procent van de deelnemers definitief stopt met roken na een anti-rookcursus.

Aankloppen bij de verzekering

Vanaf januari 2020 zullen nog meer rokers aankloppen bij de verzekering, is de verwachting. Dan betaalt de roker niet langer een eigen risico (maximaal 385 euro) voor een cursus of medicatie.
Is het terecht dat de samenleving, via de verzekeraars, meebetaalt aan het 'stoppen met roken", of zou iedereen dat zelf moeten betalen?

Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze Facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

Spaargeld

'Mijn spaargeld zet ik niet meer op de bank', luidde het Lopend Vuur van vrijdag. En daarover verschilden de meningen onder de 5.273 stemmers. Een kleine 53 procent brengt zijn of haar spaargeld nog steeds naar de bank. Een lichte minderheid (ruim 47 procent) wil daar niets van weten.