Tegenstanders windparken willen landelijke politieke partij beginnen

Jan Nieboer
Jan Nieboer © Steven Stegen/RTV Drenthe
De actiegroepen Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën willen een nieuwe landelijke politieke partij oprichten. Deze partij moet opkomen voor 'het noordelijk belang'.
Met de eerste windmolen van het windpark bij de Drentse Monden op de achtergrond, doet Jan Nieboer - frontman van Platform Storm - de naam voor de nog toekomstige partij uit de doeken: Drents Gronings Belang.
'Het is een idee dat nog maar net geboren is', zegt Nieboer. 'En dat heeft te maken met de enorme frustratie die hier heerst.'

Volksvertegenwoordigers

'We dachten te leven in een democratisch land met volksvertegenwoordigers die óns vertegenwoordigen. Maar het blijkt wel dat ze puur zichzelf vertegenwoordigen', meent hij.
Het lijkt wel alsof de mensen die ons regeren dit gebied zien als een soort toendra, waar geen huizen staan
Jan Nieboer - Platform Storm
Voor Nieboer is de eerste molen van het windpark bij de Drentse Monden daar de stille getuige van. 'En dus richten we een partij op die opkomt voor het noordelijke belang.'

Genegeerd

Volgens Nieboer wordt het belang van Groningers en Drenten genegeerd door de Tweede Kamer. 'Het lijkt wel alsof de mensen die ons regeren dit gebied zien als een soort toendra, waar geen huizen staan. Ik denk dat we het langzamerhand van ons af moeten gaan praten, en misschien lukt dat met een politieke partij beter.'
'We zullen die mensen op Tweede Kamer-niveau moeten wakker schudden', zegt de beoogd lijsttrekker van Drents Gronings Belang. 'Op de manier kunnen we een heleboel burgers aan ons binden.'

Werk aan de winkel

Maar voor er echt kan worden gesproken van een politieke partij, is er voor Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën nog veel werk aan de winkel.
'Het idee is besproken en omarmd. Nu moeten we er nog uitvoering aan geven, dus het zal de komende maanden vorm gaan krijgen', stelt Nieboer.

Verdachte

Nieboer werd in juni aangehouden als een van de verdachten in de zaak die draait om bedreigingen rond de komst van windmolens. Hij zat enkele weken vast, maar werd weer vrijgelaten. Nieboer is nog wel verdachte.