PvdA-Kamerlid Nijboer vraagt Wiebes om opheldering vanwege 'failliet' rekenmodel

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil van minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat weten wat hij gaat doen aan het rekenmodel van de NAM dat als basis geldt voor de versterkingsoperatie.

'Bent u het met de PvdA eens dat alleen door panden stuk voor stuk door experts te laten bezoeken en inspecteren een oordeel gegeven kan worden over de veiligheid?', vraagt Nijboer. 'Zo niet, hoe is het mogelijk dat u volhardt in een geloof in een modellenwerkelijkheid van de NAM? Een partij die zelf belang heeft hij de uitkomsten.'

Risico

De PvdA'er stelt de vragen naar aanleiding van berichtgeving van RTV Noord dat verbouwingen niet worden meegenomen in de kansberekening of een woning een hoog risicoprofiel heeft of niet. Hoe hoger het risico, des te eerder een pand in aanmerking komt voor inspectie.

Een inspectie moet vervolgens uitwijzen of een woning aan de veiligheidsnormen voldoet. Zo niet, dan wordt het bouwkundig versterkt of in ernstige gevallen zelfs gesloopt en herbouwd. 

Geen vertrouwen

Nijboer zegt dat Groningers en Groningse bestuurders vanaf het begin al geen vertrouwen hebben in dit model. 'Erkent u nu eindelijk het failliet van het HRA-model?', vraagt het Kamerlid ten slotte aan minister Wiebes.

Lees ook:

Lijst onveilige panden houdt geen rekening met verbouwingen
NCG en gemeenten stellen loket voor 'inspectie op verzoek' uit
- Lees hier alles over de aardbevingen in Groningen en de gevolgen daarvan

 

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok Den Haag
Deel dit artikel:

Recent nieuws