Instellingen

Groningse onderzoeker zorgt voor doorbraak in behandeling hersenletsel

Het onderzoek van Westerhof-Evers kan het leven voor mensen met hersenletsel positief veranderen
Het onderzoek van Westerhof-Evers kan het leven voor mensen met hersenletsel positief veranderen © UMCG

UMCG-neuropsycholoog Marjon Westerhof-Evers zorgt met haar promotieonderzoek voor een doorbraak in de behandeling van hersenletsel dat door ongelukken is veroorzaakt, zegt het UMCG. Voor het eerst worden stoornissen als gevolg van dit letsel effectief behandeld.

'Dit kan het leven voor mensen met hersenletsel wereldwijd positief veranderen', laat het UMCG weten.

Wereldwijd lopen ieder jaar 69 miljoen mensen een hersenletsel op door een ongeluk. Hersenletsel kan ontstaan als het brein heen en weer geschud wordt in de schedel. Dit kan gebeuren na een harde val op het hoofd of bij een auto-ongeluk.

Moeite

Na middelzwaar tot ernstig letsel kunnen stoornissen ontstaan in de sociale cognitie, dat is de manier waarop mensen zichzelf en anderen zien. Patiënten hebben dan moeite om emoties van anderen af te lezen, sociale situaties te interpreteren en het eigen gedrag hierop af te stemmen.

Dit is te merken aan egocentrisch, ontremd, sociaal onaangepast of juist emotioneel vervlakt gedrag.

Op tijd signaleren

Het onderzoek richtte zich op het meten en behandelen van deze problemen. Zo bleek dat patiënten met stoornissen en gedragsproblemen meer moeite hebben om terug te keren op werk en hun relaties te (onder)houden.

'Het is belangrijk om deze problemen op tijd te signaleren zodat met revalidatiebehandeling een negatieve uitkomst mogelijk voorkomen kan worden', staat in het onderzoek.

De bevindingen zijn niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook maatschappelijk gezien erg relevant
Neuropsycholoog Marjon Westerhof-Evers

De nieuwe behandeling die Westerhof-Evers ontwikkelde, werd getest binnen het UMCG Centrum voor Revalidatie. Deze behandeling bleek effectief. Patiënten met middelzwaar tot ernstig hersenletsel verbeterden in de emotieherkenning, konden zich beter inleven in anderen en toonden meer empathie. Bovendien verbeterden zij hun maatschappelijke participatie, kwaliteit van leven en de kwaliteit van hun relatie.

Middenin het leven

'Een groot deel van de patiënten is jong en staat middenin het werkende leven. De bevindingen zijn dus niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook maatschappelijk gezien erg relevant', aldus Westerhof-Evers.

Op 26 augustus promoveert Westerhof-Evers op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.