Lopend Vuur: De dienstplicht moet weer ingevoerd worden

Zorgen bij defensie over het tekort aan personeel. In een interview met het NRC zegt commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen dat als het personeelsgebrek verder toeneemt, Nederland zal moeten nadenken over het opnieuw activeren van de dienstplicht.

Volgens Beulen dreigt bijvoorbeeld het tekort aan militair verpleegkundigen zo groot te worden, dat de Nederlandse bijdrage aan internationale missies in de toekomst onder druk kan komen te staan. Op dit moment heeft de krijgsmacht meer dan 8000 vacatures op een totaal van 58.000 personeelsleden.

Bij de dienstplicht werd vroeger iedere jongen vanaf z'n achttiende opgeroepen voor het leger. In 1997 werd de zogeheten opkomstplicht opgeschort. Officieel kan Nederland, in tijden van oorlog of dreiging, mannen van 18 tot 45 jaar (en tegenwoordig ook vrouwen) oproepen voor het leger. De regering moet daarvoor de opkomstplicht heractiveren.

In een tijd van toenemende onrust in de wereld en terreurdreiging zou je je kunnen voorstellen dat Nederland zich beter wil beschermen. 

Hoe denk jij hierover?

Ons Lopend Vuur: 

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

De laatste reis

'Liever cremeren dan begraven' was donderdag ons Lopend Vuur. Van de 4.989 stemmers was 72 procent het daarmee eens, 28 procent oneens.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur
Deel dit artikel:

Recent nieuws