Vanaf morgen is het Nationaal Hitteplan weer van kracht

Het RIVM stelt zaterdag weer het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte. In onze provincie stijgt de temperatuur tot rond de 30 graden. 'Warmte, warmte, warmte', voorspelt weerman Piet Paulusma voor de komende dagen.

'Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek', aldus het instituut.

Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag, maar dat is afhankelijk van het weer. Hoe het weer voor de komende dagen eruit ziet, lees je in de uitgebreide weersverwachting.

Goed opletten

Het RIVM adviseert om de komende dagen goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Ook krijgen mensen het advies voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

Voor wie is het gevaarlijk?

Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk.

'Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken', stelt het instituut.

Het hitteplan werd eind juli ook afgekondigd. Toen liepen de temperaturen op naar recordhoogte.

Lees ook:

- De komende dagen volop zomer: 'Warmte, warmte, warmte'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws