Expeditie Grunnen naar de camping voor minima

De expeditiebus op de camping
De expeditiebus op de camping © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Net als elk weekend is Expeditie Grunnen aan het toeren door onze mooie provincie, op zoek naar het weekendgevoel van de Groninger. Onderweg wordt het team aangesproken door een voorbijganger: 'Jullie moeten naar mijn broer, die heeft een camping voor minima!'
Het team bedenkt zich geen moment en koerst richting camping Polemonium.
'Moi heren! Welkom op mijn camping!', zegt Appie Wijma, de eigenaar. Op de camping van Appie komen de bezoekers uit alle windstreken van het land: Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Alle bezoekers hebben één ding gemeen, ze hebben het niet zo breed.

Zes jaar geleden

'Het is zes jaar geleden dat we op vakantie zijn gegaan. Het is vooral lastig omdat je gebonden bent aan de vakanties van de kinderen, dus we kunnen eigenlijk alleen in het hoogseizoen en dat is simpelweg te duur', vertelt een van de campinggasten aan presentator Ronald Niemeijer.

'Je gaat deze mensen toch geen geld vragen'

De campinggasten mogen gratis staan op de camping van Appie. 'Deze mensen ga je toch geen geld vragen!', merkt hij op. Bijna alle faciliteiten die aanwezig zijn op de camping zijn gedoneerd: 'De speeltoestellen, de fietsen, de tenten, ik heb eigenlijk alleen de waterpomp zelf gekocht', vertelt Appie.

Loods vol

Appie laat zijn volle loods zien, met alle spullen die hij heeft gekregen. De loods ligt vol met fietsen, slaapzakken, maar ook met etenswaren als zuivel en vlees.
'We krijgen zo veel dat we ook cadeaupakketjes maken voor Sinterklaas. De bezoekers krijgen die dan mee op hun laatste dag. Veel minima krijgen cadeautjes voor die periode van de voedselbank, maar deze mensen vallen daar vaak net een paar euro buiten, dus doen wij het.'

'De vakantie komt naar me toe'

Appie houdt zelf niet zo van op vakantie gaan: 'Van mij hoeft het niet zo nodig, maar nu komen de mensen naar mij toe. Dat is toch hartstikke leuk!'

Expeditie Grunnen

Het team van Expeditie toert vandaag, net als elk weekend onze provincie door, op zoek naar het weekendgevoel van de Groninger. Zondagavond kan je de hele uitzending zien, vanaf 18.00 uur op RTV Noord.