13-jarige Veendammer Bas genomineerd voor Nationale Kinderprijs

Bas in actie op z'n thuisstation
Bas in actie op z'n thuisstation © Martin Drent/RTV Noord
Bas Schipper (13) uit Veendam is samen met negen andere kinderen en jongeren uit heel Nederland genomineerd voor de Nationale Kinderprijs.
Bas' zusje Laura heeft diabetes en hij wilde iets voor haar en het Diabetes Fonds doen. Hij bespeelde eind vorig jaar in 24 uur alle zestien stationpiano's in Nederland en haalde daarmee een bedrag van 62.000 euro op.

Korte broek

De Nationale Cees de Veer Kinderprijs, zoals de prijs volledig heet, wordt aankomende vrijdag uitgereikt in Utrecht door de staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser. De jury kreeg tientallen aanmeldingen en stelde een top-10 samen van jongeren die het afgelopen jaar iets speciaals deden.
Zo droeg Kees de hele winter een korte broek om aandacht te vragen voor het klimaat en bedreigde dieren. En Sofie speelde spelletjes met bejaarden en schreef een brief aan minister De Jonge over eenzaamheid bij ouderen.

Vrijheid

De Kinderprijs is vernoemd naar luitenant-generaal buiten dienst Cees de Veer. Hij vindt het belangrijk dat de jeugd betrokken wordt bij de thema's vrede en vrijheid. De prijs is een initiatief van het vfonds (Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg - red. in samenwerking met de Kindercorrespondent.
Vorig jaar vlak voor de kerst besteedden veel media uitgebreid aandacht aan Bas' tour langs alle NS-stations met een piano. In februari werd Bas nog benoemd tot Veendammer van het Jaar.