Hoogleraren in actie tegen bezuinigingen: baretten kleuren rood

Hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) protesteren maandag bij de opening van het academisch jaar tegen de aanstaande bezuinigingen.

Ze dragen een rood vilten vierkant op hun baret tijdens de cortège; de plechtige optocht van hoogleraren richting de Martinikerk.

Ze doen dit op uitnodiging van de Young Academy Groningen; de club van talentvolle jonge wetenschappers aan de RUG. De kersverse rector Cisca Wijmenga heeft aangegeven de actie te steunen en zelf ook mee te doen. 

Rode stoet

Marie-José van Tol: 'Het geeft van boven, bijvoorbeeld vanaf de Martinitoren, een prachtige rode stoet, die aangeeft dat dit jaar anders begint dan andere jaren.'

Het protest richt zich tegen de aanstaande verschuiving van geld van onder meer sociale en medische wetenschappen richting technische studies. Vanaf 2022 krijgt de RUG structureel zo'n vier miljoen minder per jaar. Technische universiteiten profiteren. 

Robots

Van Tol: 'De grote vraagstukken waar we voor staan los je niet alleen op met techniek.' Ze wijst op bijvoorbeeld de veroudering van de samenleving en robots die steeds vaker ingezet zullen worden bij de verzorging van die grote groep ouderen.

'Je hebt ook kennis nodig van taalkunde en van menselijk gedrag. Je kunt een mooie machine hebben, maar als die niet gebruikt wordt en niet aansluit bij de behoeftes heb je er niks aan.' 

Zo ging de opening van het academisch jaar twaalf maanden geleden:

Samen

Hoeveel hoogleraren het rode vierkant dragen is nog onduidelijk; de initiatiefnemers zijn in elk geval blij met de steun van het universiteitsbestuur. Van Tol: 'We laten zien dat we er samen voor staan. Dat zowel het bestuur als ook de onderzoekers en de hoogleraren van alle faculteiten vinden dat dit anders moet.'

Maandag organiseert het landelijke comité WOinactie een alternatieve opening van het academische jaar in Leiden, ook als protest tegen de bezuinigingen.

Lees ook:

- RUG buigt zich over oplossing voor miljoenenkorting

Meer over dit onderwerp:
universiteit GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws