Vier Groningers aangehouden na fraude via Tikkietruc

Met de betaalapp Tikkie kunnen gebruikers geld aan elkaar overmaken
Met de betaalapp Tikkie kunnen gebruikers geld aan elkaar overmaken © ANP
De politie heeft vier mannen tussen de 18 en 20 jaar uit Groningen aangehouden wegens oplichting. Ze worden ervan verdacht 375 mensen voor ruim 100.000 euro te hebben opgelicht met de zogenoemde 'Tikkietruc'.
In dezelfde zaak hield de politie ook een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man zonder vaste woonplaats aan. De politie verdenkt de zes mannen officieel van fraude, computervredebreuk, oplichting en witwassen.
Bij het doorzoeken van de woningen van twee Stadjers van 19 en 20 jaar werden een computer, merkkleding, contant geld en een nepvuurwapen in beslag genomen.

Oplichting via Marktplaats

De zes mannen zochten via Marktplaats contact met mensen die goederen te koop aanboden. Nadat zij een prijs waren overeengekomen, stuurden de verdachten een link naar de verkoper met een betaalverzoek van 0,01 euro, om zogenaamd de bankgegevens te controleren.
De slachtoffers die vervolgens op de link klikten, kwamen zonder het te weten op de nagemaakte Tikkie-omgeving terecht. De verdachten konden zo met de betaalgegevens van de slachtoffers hun bankrekeningen overnemen en betalingen doen aan derden.

Zo werkt 'Tikkiefraude'

Opgespoord via camerabeelden

In het onderzoek naar de fraude bleek dat de verdachten bij diverse winkels in Groningen betaald hadden met geld van de overgenomen rekeningen. Bij de betrokken bedrijven vorderde de politie vervolgens camerabeelden. Dit resulteerde in de opsporing van de zes verdachten.

Bank voorkomt meer fraude

De verdachten wisten bij ruim duizend klanten van ING illegaal toegang te krijgen tot bankgegevens.De bank wist ruim 300.000 euro aan schade te voorkomen door transacties van een groot aantal klanten te pauzeren. Bij 375 klanten slaagden de illegale transacties dus wel. De bank heeft aangifte gedaan van fraude.
Alle verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld in afwachting van een beslissing van de officier van justitie.