D66-jongeren: 'Gemeente moet coffeeshophouders steunen tijdens wietproef'

Iemand steekt een joint op.
Iemand steekt een joint op. © ANP
'De toekomst van coffeeshophouders zal eerder verslechteren dan verbeteren.' Dat vreest de jongerenafdeling van D66, Jonge Democraten Groningen, nu bekend is dat de gemeente Groningen deelneemt aan de landelijke wietproef.
De wietproef houdt in dat er vanaf 2021 legaal geteelde wiet wordt verkocht in coffeeshops in de stad Groningen. De wiet wordt geteeld door landelijk goedgekeurde telers.

Geen zekerheid

De D66-jongeren zien kansen voor de proef als opstapje naar verdere legalisering, maar aankomend voorzitter Puck Rouffaer ziet ook risico's voor de coffeeshophouders.
'Hen wordt gevraagd om de huidige drugsaanvoer overhoop te gooien, zonder de zekerheid dat de nieuwe aanvoer na de proefperiode zal mogen blijven bestaan.'

Beperkt assortiment

Ook het mogelijke prijsverschil tussen de nieuwe staatswiet en het huidige assortiment kan een risico vormen, aldus de Jonge Democraten.
'Wanneer de staatswiet significant duurder uitvalt, is er niets dat klanten weerhoudt om wiet buiten de deur te verkrijgen. Ook zal het assortiment van coffeeshops flink worden ingekrompen: het wietexperiment laat maar een beperkt aantal telers toe. Hasj wordt zelfs geheel van de proef uitgesloten.' 
De strenge voorwaarden van de wietproef konden eerder al op kritiek van coffeeshophouders en verschillende gemeenten rekenen.

Rol voor gemeente

De Jonge Democraten Groningen stellen dat Groningen door de deelname aan de proef een sterke onderhandelingspositie heeft. 'Die kan gebruikt worden om coffeeshophouders te steunen, een fatsoenlijke prijs, voldoende aanbod en een coulante instroom- en uitstroomregeling te verzekeren', zegt huidige voorzitter Berber Dotinga.
'Laten we zorgen dat onze Groningse coffeeshophouders sterker uit deze proef komen dan ze erin gaan.'