Midden-Groningen 'controlegemeente' bij wietproef

Iemand die een joint draait
Iemand die een joint draait © ANP
De gemeente Midden-Groningen mag niet experimenteren met legale wietteelt, maar krijgt wél een rol in de proef. De gemeente is met nog zes andere gemeenten in ons land voorgedragen als 'vergelijkingsgemeente'.
Naast Midden-Groningen zijn ook Lelystad, Roermond, Hoorn, Helmond, Zutphen en Tiel uitverkozen voor een rol als controlegemeente. Eerder werd al bekend dat de gemeente Groningen één van de tien gemeenten is die wel meedoet aan de wietproef.

Coffeshops moeten meedoen

Coffeeshops in deelnemende gemeenten die niet willen meedoen aan de proef, zetten hun vergunning daarmee op het spel, zegt hoogleraar André Knottnerus, die deel uitmaakt van de commissie die het kabinet over de wietproef adviseert. Burgemeesters uit de geselecteerde gemeenten zouden coffeeshophouders al hebben gepolst en Knottnerus hebben verzekerd dat er groot draagvlak is.

Oldambt valt buiten de boot

Oldambt zei eerder al 'nee' tegen deelname aan de wietproef vanwege de voorwaarde dat buitenlanders geen wiet mogen kopen bij coffeeshops in de gemeente. Toch betrekt de commissie Oldambt bij het experiment zodat er van de ervaringen op het gebied van 'grensoverschrijdende samenwerking' kan worden geleerd. Diezelfde rol is weggelegd voor Coevorden en Venlo. 

Meer controlegemeenten nodig

De commissie had graag gezien dat er meer gemeenten zouden meedoen met het experiment, maar dat wilde het kabinet niet. Met tien gemeenten kiest de commissie voor het maximumaantal dat het regeerakkoord toelaat. Om ook aan tien controlegemeenten te komen, worden er nog een aantal bij gezocht.

Alle regio's aan bod

De deelnemers zijn zo gekozen dat alle regio's aan bod komen. Ook moesten er genoeg grotere gemeenten en minstens twee grensgemeenten meedoen. Verder moest de wietmarkt in de gemeenten groot genoeg zijn.