Den Oudsten: 'Wietfabriek in noorden goed voor werkgelegenheid'

Burgemeester Peter den Oudsten moedigt de komst van noordelijke wietteelt aan
Burgemeester Peter den Oudsten moedigt de komst van noordelijke wietteelt aan © Jos Schuurman/FPS (bewerkt)
Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen hoopt dat een kweker uit het noorden van Nederland wiet kan leveren voor het experiment met staatswiet. 'Ik zou dat heel mooi vinden', zegt hij.
'Dat hoeft niet per se binnen de grenzen van de stad Groningen', zegt Den Oudsten. Volgens de burgemeester kan de komst van een wietkweker 'interessant zijn voor een gebied waar veel werkloosheid is'. 

'Gewoon een bedrijf'

Den Oudsten ziet de toekomstige kwekerij als 'een gewoon bedrijf'. Waar de 'staatswiet' straks wordt geproduceerd is niet duidelijk: daarvoor komt, waarschijnlijk volgend jaar, een aanbesteding.
'Op het moment dat een kweker een bedrijf gaat oprichten en er komen mogelijk tientallen mensen te werken, dan is dat heel goed voor de plek waar die kwekerij zich gaat vestigen', zegt Den Oudsten over zijn wens voor een Noord-Nederlandse teler.

Almere en Zaandam

De gemeente Groningen is één van de tien Nederlandse gemeenten waar een proef met legale wietteelt wordt gehouden, als enige gemeente in het noorden van het land. Almere en Zaandam zijn de dichtstbijzijnde gemeenten die deelnemen aan de proef.
Dat Groningen bij de tien gemeenten zit stemt de burgemeester blij. 'Wij hebben gezegd dat we mee wilden doen en dat het Rijk nu instemt, vind ik goed.'

Coffeeshophouders staan niet te springen

De twaalf coffeeshophouders in Groningen staan juist niet bepaald te springen om de proef. Toch moeten ze meedoen. Hun enige alternatieven zijn sluiting of verkoop van hun zaak. 
'Ik snap goed dat zij dit ingewikkeld vinden', zegt Den Oudsten daarover. 'Ik wil met hen samenwerken om het experiment zo goed mogelijk vorm te geven.'
'Maar', zegt de burgemeester, 'als je van de overheid een mogelijkheid krijgt om een illegale situatie legaal te maken, dan zou dat ook wat waard moeten zijn.'

Assortiment

Een angst die de coffeeshophouders hebben, is dat zij straks niet meer alle soorten wiet en hasj kunnen verkopen. Klanten zouden daardoor naar omliggende gemeenten kunnen vertrekken, of hun 'boodschappen' in het illegale circuit gaan halen.
Den Oudsten is niet bang dat dat gaat gebeuren. 'De coffeeshophouders zijn daar inderdaad bang voor. Maar de kwekers zelf zeggen dat het wel moet kunnen.'

Geen financiële compensatie

De coffeeshophouders hoeven in ieder geval niet op de gemeente te rekenen als ze vanaf 2021, als de proef begint, eventueel minder geld binnenkrijgen.
'Als we het goed doen, dan hoeft dat niet te betekenen dat coffeeshophouders klanten verliezen', zegt de burgemeester.