RUG behandelt plagiaatklacht over journalist Ad van Liempt

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kijkt naar een klacht over de promotie van journalist en tv-maker Ad van Liempt.

De behandeling van de klacht kan enige weken duren. De universiteit wil niets zeggen over de inhoud van de klacht of wie die heeft ingediend. Van Liempt promoveerde in mei op een biografie over de commandant van kamp Westerbork, SS-Obersturmführer Albert Gemmeker.

Het radioprogramma dr Kelder en Co besteedt zaterdagmiddag aandacht aan de kwestie. Dan komt onder meer Rudolf Dekker aan het woord. Deze gepensioneerde historicus publiceert binnenkort een boek met de titel Plagiaat, nivellering en de Tweede Wereldoorlog.

Drukproef

Volgens het radiomakers gebruikt Dekker, die de drukproef van zijn boek met de redactie heeft gedeeld als vertrouwelijk document, de promotie van Van Liempt als 'casestudy' en plaatst hij vraagtekens bij het wetenschappelijke gehalte van de promotie.

Vraagtekens

Ook Bart Droog uit Eenrum, dichter en tegenwoordig ook onderzoeksjournalist, zet vraagtekens bij het proefschrift van Van Liempt. Op zijn website Droog magazine stelt hij dat Van Liempt zich schuldig maakt aan plagiaat. Droog wil niet bevestigen of hij achter de klacht zit die bij de RUG is ingediend.

Meer over dit onderwerp:
universiteit GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws