Organisaties 'ondervinden geen problemen' na miljoenenstrop Noordelijk Belastingkantoor

De gemeenten Loppersum, Delfzijl en Appingedam verwachten geen financiƫle problemen door vertragingen bij het Noordelijk Belastingkantoor (NBK). Naast de gemeente Groningen zijn zij de enige Groninger gemeenten die bij het NBK zijn aangesloten.

De drie gemeenten zeggen 'maar een klein onderdeel' te zijn van het NBK. Ze laten weten dat ze samen voor het NBK hebben gekozen omdat ze te klein zijn om zelf de belastingen te innen.

Vrijdag werd bekend dat het Noordelijk Belastingkantoor problemen heeft met het verwerken van belastingaanslagen en dat er een tekort op de begroting is van drie miljoen euro. Oorzaak: problemen met het computersysteem en een achterstand bij het innen van belastingen.


Het Noordelijk Belastingkantoor int namens de deelnemende gemeenten en waterschappen in Noord-Nederland alle lokale belastingen, zoals de ozb-belasting en de waterschapsbelasting. De deelnemende gemeenten zijn Loppersum, Delfzijl, Appingedam en Groningen. De drie waterschappen zijn Noorderzijlvest, Hunze en Aa's en Wetterskip Fryslân.

Geld lenen

Gevolg van de problemen bij het NBK is wel dat de gemeenten geld moeten lenen om de niet-geïnde belasting aan te vullen. Maar omdat de rente laag is, zien ze dat niet als een groot probleem.

Het Noordelijk Belastingkantoor is een gemeenschappelijke regeling van de gemeente Groningen en de waterschappen Hunze en Aa's, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân. De gemeente Groningen heeft een contract met de gemeenten Loppersum, Delfzijl en Appingedam.

De tekorten bij het NBK worden betaald door de aandeelhouders en niet door de drie gemeenten die via de gemeente Groningen zijn aangesloten. Er komt wel minder snel geld binnen bij de drie gemeenten.

Niet meer oninbaar dan normaal

Het Noordelijk Belastingkantoor verwacht zelf geen problemen wat betreft de achterstand met innen. Een overheidsinstelling heeft maximaal drie jaar de tijd om een belasting op te leggen. Vervolgens heeft die overheidsinstelling vijf jaar de tijd om dat bedrag te innen.

Percentages oninbaar begroting 2019 deelnemers Noordelijk belastingkantoor
belastingopbrengst oninbaar percentage
Waterschap Hunze en Aa's € 84.397.731 € 618.000 0,73%
Waterschap Noorderzijlvest € 67.440.198 € 400.000 0,59%
Wetterskip Fryslân € 141.692.239 € 760.000 0,54%
Gemeente Groningen € 132.700.379 € 665.000 0,50%

Nieuwe directeur

Op 16 september begint de nieuwe directeur Hans Julsing. Momenteel is Julsing werkzaam bij de gemeente Groningen als directeur Sociale Zaken en Werk. Daarvoor was hij afdelingshoofd Belastingen bij de gemeente Groningen.

Noorderzijlvest: 'vervelend voor klanten'

Waterschap Noorderzijlvest vindt het te vroeg om in te gaan op het begrotingstekort en de achterstanden bij het innen. Volgens Noorderzijlvest moet de begroting nog goedgekeurd worden door het algemeen bestuur. Dat vergadert op 18 september.

Wel laat het waterschap weten het vervelend te vinden dat haar klanten problemen ondervinden met het Noordelijk Belastingkantoor. Of de problemen consequenties hebben voor het contract tussen het waterschap en het NBK, wil Noorderzijlvest niet zeggen.

Hunze en Aa's: 'vertrouwen in de toekomst'

Waterschap Hunze en Aa's zegt in een verklaring, net als Noorderzijlvest, vertrouwen te hebben in de toekomst van het Noordelijk Belastingkantoor. Hunze en Aa's is blij met de ingezette acties om de achterstanden weg te werken.

Het contract tussen de waterschappen, de gemeente Groningen en het Noordelijk Belastingkantoor is getekend in 2017 en is in principe doorlopend. In de eerste vijf jaar van het bestaan van het NBK kunnen aandeelhouders er niet uitstappen.

Waterschap Hunze en Aa's is vooralsnog niet van plan om na die vijf jaar het contract te verbreken. 'De ingezette acties zijn gericht op het oplossen van de problemen, niet op uittreding', laat het waterschap weten.

Verwacht wordt dat de nieuwe directeur voor het eind van 2020 'de primaire processen' weer op orde heeft.

Wetterskip Fryslân: 'financiële consequenties onbekend'

Wetterskip Fryslân heeft door de problemen met het innen van de belastingen een financiële achterstand opgelopen. Maar een woordvoerder van het waterschap zegt dat ze het vooral vervelend vinden voor de inwoners. Welke financiële consequenties het voor het waterschap heeft is nog niet bekend.

Wetterskip Fryslân heeft, net als de andere waterschappen, vertrouwen in 'een goed verbetertraject'. Er zijn volgens het waterschap duidelijke maatregelen aangekondigd om de problemen op te lossen.

GouwIT

Het bedrijf GouwIT uit Zaltbommel levert het Noordelijk Belastingkantoor de systemen om belasting te innen en te verwerken. Om het systeem te verbeteren wordt het budget van GouwIT in de begroting van 2020 verhoogd met 175.000 euro. GouwIT wil zelf niet reageren op de zaak.

Gemeente Groningen

Ook de gemeente Groningen wil niet reageren. Groningen wijst naar de reactie van bestuursvoorzitter Eisse Luitjens van het Noordelijk Belastingkantoor. Die zei eerder 'er niet vrolijk van te worden.'

Lees ook:

- Miljoenenstrop voor Noordelijk Belastingkantoor
- Bestuursvoorzitter 'wordt niet vrolijk' van miljoenenstrop Noordelijk Belastingkantoor

Meer over dit onderwerp:
achtergrond GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws