OM eist 'tbs-light' voor brandstichting in politiebureau

Een 26-jarige vrouw uit Nieuw-Buinen die de gordijnen, vloerbedekking en een plantenbak van het politiebureau in Stadskanaal in brand stak, hoorde vandaag tbs met voorwaarden tegen zich eisen.

Tbs met voorwaarden is een lichtere variant van tbs met dwangverpleging. Deze vorm wordt ook wel 'tbs-light' genoemd.

Brandlucht op het bureau

Met een lange aansteker stak de vrouw in augustus vorig jaar de gordijnen en de plantenbak van het politiebureau aan. Vervolgens schroeide er ook al snel wat vloerbedekking.

Een dienstdoende agent op het bureau rook een brandlucht, waarop hij zijn collega's alarmeerde. De brand kon in de kiem worden gesmoord.

Ik moest het bureau aansteken, dat vertellen mijn dwanggedachten
26-jarige verdachte

Enkele weken voordat de verdachte de gordijnen op het bureau aanstak, had ze al een steen tegen de ruit van het politiebureau gegooid. Omdat ze zich destijds verzette bij haar aanhouding, werd ze met pepperspray overmeesterd.

Weerstand

De vrouw heeft al langer psychische problemen en is ontoerekeningsvatbaar verklaard. Ze verblijft momenteel voor behandeling in een kliniek in Assen. De verdachte kampte ten tijde van de brand op het politiebureau naar eigen zeggen met dwanggedachten.

'Ik moest het bureau aansteken, dat vertellen mijn dwanggedachten', zei ze in de rechtszaal.

'Wil niet dat iemand doodgaat'

Haar behandeling behelst mogelijk nog jaren. Een verhuizing naar een tbs-kliniek zou volgens deskundigen een terugval kunnen betekenen.

'Ik wil niet dat iemand doodgaat door brand. Dat is niet mijn bedoeling. En ik hou van de politie. Want zij helpen me altijd', zei de vrouw.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken STADSKANAAL
Deel dit artikel:

Recent nieuws