Lopend Vuur: Ik zou niet weten hoe ik mijn huis aardgasvrij moet maken

Woningeigenaren lopen nog niet warm voor aardgasvrij wonen. De meeste mensen leggen zich grotendeels neer bij het kabinetsbesluit om stapsgewijs over te gaan op woningen die niet meer op aardgas zijn aangesloten.

Maar ze voelen om allerlei redenen nog niet de behoefte om zelf tot actie over te gaan. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.

Veel mensen weten niet wat ze kunnen verwachten van de technieken die in plaats van aardgas komen. Ook zijn er zorgen over de betaalbaarheid en het effect van maatregelen, en is er onzekerheid over het overheidsbeleid. Dat zorgt volgens het SCP voor terughoudendheid. Verder zien veel huiseigenaren wel wat in een collectieve aanpak, maar zijn er tegelijkertijd juist ook zorgen dat mensen de controle verliezen over hun eigen situatie.

Het kabinet wil uiterlijk in 2030 anderhalf miljoen woningen van het aardgas af hebben, zo valt te lezen in het Klimaatakkoord. In de periode tot 2050 moeten álle ongeveer zeven miljoen woningen in Nederland zonder aardgas kunnen voor verwarming en om te koken.

Als alternatieven voor verwarming adviseert Milieu Centraal onder meer verschillende soorten warmtepompen, al dan niet als hybride samen met een cv-ketel. Verder kunnen wijken worden aangesloten op een warmtenet, de zogeheten stadsverwarming. De meeste opties zijn in de aanschaf, ook met subsidie, duurder dan een gewone cv-ketel. Wel leveren ze een besparing op in het gebruik.

Juist in onze provincie voelen we de noodzaak om minder of geen gas te gaan gebruiken. Maar weet je ook al hoe je dat gaat doen?

Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze Facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

Salaris Matthijs van Nieuwkerk

'We moeten niet zo zeuren over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk' was woensdag ons Lopend Vuur. Van de 7.454 stemmers was ruim 54 procent het ermee eens en bijna 46 procent oneens.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws