De Noord 9 van zaterdag 7 september

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Inge van Calkar - Touchdown

Het is voor Inge niet de eerste keer dat ze in de Noord 9 staat. Haar eerdere noteringen zijn oa. 'Amazing' (2014), gevolgd door 'Too late now' (2015), 'Imaginary' (2017), 'River' (#1 in 2018) en 'Hold you hate you love you leave you' (#1 in 2019) en 'Just' (2019). Volgens de zangeres heeft haar muziek nu een nieuwe dimentie, dan toen ze alleen nog accoustische muziek maakte: 'Soms is het een tikkeltje psychedelisch of James Bond-achtig. Bands als Radiohead en Grizzly Bear behoren tot de muzikale aanknopingspunten, net als sterke vrouwen PJ Harvey en Alanis Morrissette, terwijl ook de catchy popkant van Kylie doorspijpelt. Inge van Calkar (1984) is een singer/songwriter uit de stad Groningen. September vorig jaar is haar nieuwe album 'Reset' verschenen, dat heeft ze met twee Groninger en een Duitse producer gemaakt. Inge heeft in het voorprogramma van Gare du Nord gespeeld bij hun 20 concerten. Tijdens festival Eurosonic/Noorderslag heeft Inge met haar band gespeeld op OpenAir, op de Grote Markt in de Stad. Bekijk de video van 'Touchdown' hier.

2. Wat Aans! feat. Wia Buze - Grunnegs hoop

In juni is het debuutalbum van de rappers van Wat Aans! verschenen. Op het album met de titel 'Grunnegs hoop' staan zeven tracks van rappers Teun Heuvel en Rik Baptist. Eén nummer hebben de mannen gemaakt samen met Termunter zangeres Wia Buze. De samenwerking op het album met Wia Buze is tot stand gekomen door een idee van Niiwino Geertsema. De RTV Noord-presentator dacht in goed gezelschap en een biertje op de bar aan Ali B. en zijn programma 'Op volle toeren' waarin Ali B. een link legt tussen evergreens van bekende Nederlandse artiesten en huidige jonge talentvolle rappers. Het resultaat: 'Grunnegs hoop'. Het nummer gaat over de Groningse hoop over de aardbevingsproblematiek en de Grunneger toal. Beluister 'Grunnegs hoop' hier.

3. Jan Henk de Groot - Zin aan

Jan Henk is al vaak in de Noord 9 te vinden. Met zijn muzikale broeders Alex Vissering en Edwin Jongedijk als 'De Troebadoers', maar ook solo. Zo heeft hij #1-hits met 'Vuurtje kieken' (2017) en 'Bonney' (2017). En met 'Mamme van Michel' staat hij al jaren in de Top 10 van Alle 50 Goud. Deze herfst verschijnt De Groots derde streektalbum, getiteld 'De wolf is trug'. Bij zijn vorige platen hield hij zelf de regie. Bij dit album zit Harmen Ridderbos van de Groninger band Town of Saints achter de knoppen: samen met de Groot is hij verantwoordelijk voor de sound van 'De wolf is trug'. Tegen RTV Noord zei Jan Henk: 'Het zijn liedjes die je van me gewend bent, maar het gaat ook de wat steviger kant op. Er zitten wat synthesizers in. Volgens mij wordt het een avontuurlijke plaat.' Beluister 'Zin aan' hier.

4. Colin Mooijman - Niet zo serieus

De naam van Colin Mooijman was ruim 10 jaar geleden verbonden aan de rapgroep de Noordelijke Alliantie. Juist als Colin als rapper succes heeft, stopt hij met muziek maken. Op TV Noord vertelt Mooijman dat hij niet meer 'comfortabel was met alles wat m'n passie was'. Inmiddels is het vuurtje weer flink aangewakkerd. Eerder dit jaar maakt Mooijman muziek geïnspireerd op kunst uit het Drents Museum en haalt daarmee de finale van Art Rocks in Paradiso. Nu is er de single 'Niet zo serieus': een manier om gevoel van onzekerheid weg te nemen. Bekijk de clip van 'Niet zo serieus' hier.

5. Kriegel - Bie die

Het is ruim een half jaar geleden dat zanger Rients Faber aankondigde te stoppen met het maken van muziek vanwege een oorziekte. Zijn toenmalige band Krödde hield daardoor op te bestaan. Nu, maanden later, lijkt de ziekte met medicatie onder controle te zijn. Faber heeft samen met voormalig Krödde-gitarist Jorgen Middel een nieuwe band gevormd: Kriegel. 'Bie die' is de eerste single, de mannen werken inmiddels aan een mini-album. Bekijk de video van 'Bie die' hier.

6. Blanks - Higher

Achter de naam Blanks gaat Simon de Wit uit Harkstede schuil. Hij heeft al jaren een eigen YouTube-kanaal waar hij filmpjes plaatst. Ook maakt hij muziek, zowel eigen liedjes als covers. Hij ging al rond op internet met een cover van rapper Drake en deejay Armin van Buuren. Nu heeft Simon onder de naam Blanks zijn derde hit te pakken in de Noord 9. Eerder al heeft hij een #1-notering voor 'Don 't stop' te pakken. Ook zijn tweede single 'Wave' staat nog steeds in de top 3 van de Noord 9. Blanks is in juni naar New York geweest. Hij was daar een van de 35 artiesten die zich presenteren op het showcasefestival New York Indie Week. Het showcasefestival, dat officieel A2IM Indie Week heet, programmeert vooral jonge veelbelovende muzikanten die bij kleine, onafhankelijke labels zitten. Eerder stond bv. Jett Rebel op New York Indie Week. Bekijk Blanks video van 'Higher' hier.

7. Blanks - Wave

Achter de naam Blanks gaat Simon de Wit uit Harkstede schuil. Hij heeft al jaren een eigen YouTube-kanaal waar hij filmpjes plaatst. Ook maakt hij muziek, zowel eigen liedjes als covers. Hij ging al rond op internet met een cover van rapper Drake en deejay Armin van Buuren. Nu heeft Simon onder de naam Blanks zijn tweede hit te pakken in de Noord 9. Eerder al heeft hij een #1-notering voor 'Don 't stop' te pakken. Nu is ook Blanks' nieuwe single genoteerd in de lijst. Blanks is in juni naar New York geweest. Hij was daar een van de 35 artiesten die zich presenteren op het showcasefestival New York Indie Week. Het showcasefestival, dat officieel A2IM Indie Week heet, programmeert vooral jonge veelbelovende muzikanten die bij kleine, onafhankelijke labels zitten. Eerder stond bv. Jett Rebel op New York Indie Week. Bekijk Blanks video van 'Wave' hier.

8. Martijn van der Zande - Precies pas jij

Het is niet de eerste keer dat Martijn van der Zande in de Noord 9 staat: in 2014 staat hij één week op #1 met 'Slaap je nog alleen?'. Vijf jaar later staat hij opnieuw in de lijst! Zijn nieuwste liedje 'Precies pas jij' draait opnieuw om een vrouw. Sinds zijn 15e schrijft hij zijn eigen songs. Of Martijn op het podium staat met een band of hij zijn bijdrage levert aan verteltheater, hij is altijd op zoek naar zijn eigen geluid: met zijn liedjes schopte hij het al tot de finale van de Grote Prijs van Nederland en het Noord Nederlands Liedjesfestival. De video van 'Precies pas jij' is opgenomen in het Noorderplantsoen in de Stad, je ziet 'm hier.

9. Erwin de Vries & Davine - Mooie minsen

Het is een opmerkelijk duo: zanger Erwin de Vries en de Groningse chansonnière Davine. Samen zingen ze 'Mooie minsen': half in het Gronings, half in het Frans. 'Bij mijn weten is het nog nooit eerder gedaan,' antwoordt Erwin de Vries op de vraag of het het eerste Gronings-Frans liedje ooit is. Inspiratie voor het lied kreeg de zanger in Frankrijk, zijn favoriete vakantieland. 'Ik was daar toen ik er aan begon en tijdens het schrijven kreeg ik het idee om een duet te maken en toen dacht ik al snel Davine.' Lang nadenken over het duet met Erwin de Vries hoefde Davine niet. 'Het leek me direct hartstikke leuk, sowieso een duet en dan ook nog Gronings-Frans.' Het lied van klinkt op het eerste gehoor als een zomers liedje, maar voor wie goed luistert zit er volgens De Vries wel een boodschap in. 'In deze tijden van Facebook en Instagram ligt er veel druk op hoe we eruit moeten zien, wie we moeten zijn,' begint De Vries. 'De boodschap van Mooie Minsen is dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet, of je dik, dun of rood haar hebt, we zijn gewoon mensen met elkaar, mooie mensen.' Beluister 'Mooie minsen' hier.

Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws