Biotechnologisch bedrijf Solenne is failliet

Het biotechnische bedrijf Solenne in Groningen is failliet verklaard. Het bedrijf vroeg het faillissement zelf aan nadat het in financiële problemen was gekomen.

Zonnecellen

Solenne vestigde zich in 2005 in Groningen en was aanvankelijk zeer succesvol. Het bedrijf maakte een materiaal dat gebruikt werd om op een relatief goedkope manier zonnecellen te maken. Het gebruikte daarvoor fullerenes: speciale koolstofsamenstellingen. 

Huidverzorging

Op basis van die fullerenes ontwikkelde Solenne verder een huidverzorgingsproduct, bestemd voor de Amerikaanse markt.

Patenten

Volgens curator René Luinstra had het bedrijf 'prachtige patenten', maar waren er kapers op de kust die deze patenten probeerden aan te vechten. 'Solenne moest hoge kosten maken om deze procedures onderuit te schoffelen', zegt Luinstra. 

Minder vraag

Daar kwam nog bij dat er steeds minder vraag was naar het materiaal dat Solenne maakte voor de fabricage van zonnecellen, omdat er in die industrie steeds meer gebruik wordt gemaakt van plastics. 

Geen geld voor ontwikkeling

Ook kon de verdere ontwikkeling van cosmetische producten niet goed van de grond komen, omdat er te veel geld nodig was voor de al eerder genoemde bescherming van de eigen patenten. 

'De laatste klap kwam van Deutsche Bank die het krediet terugtrok', besluit Luinstra. 

Doorstart?

Bij Solenne, dat gevestigd was op het Zernike-terrein in Stad, werkten vijf mensen. Luinstra gaat onderzoeken of een doorstart mogelijk is. 

Meer over dit onderwerp:
NoordZaken economie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws