Briefje van 123 jaar oud duikt op bij verbouwing Rusthoven

'De eerlijke vinder wordt beleefd verzocht wanneer het een en ander na verloop van lange tijd weer tevoorschijn mag komen zuks te zich te vermelden in één der nieuwsbladen.' Dat staat op een briefje uit 1896 gevonden in Wirdum.

Bij de verbouwing van borg Rusthoven in Wirdum vonden bouwvakkers een kistje met postzegels uit 1896 en twee vergeelde brieven. Dat er brieven van 123 jaar oud gevonden worden bij een verbouwing is bijzonder, maar niet uniek.

'Het is vooral heel bijzonder voor het gebouw zelf', zegt historicus Taco Tel. 'Ik kom geregeld geschriften tegen van timmerlieden, schilder of stukadoors. Het zegt iets over hoe ze te werk gingen.'

Bijzondere vondst

Het meest bijzondere dat Tel tegenkwam was een papieren zakje met één koffieboon erin. Naar schatting is het zakje 200 jaar oud.

Ook kent Tel een verhaal van een werkman die in het Hoofdstation, achter een dichtgetimmerde deur, een briefje ontdekte uit 1966. Hij besloot in 1986 het briefje te laten zitten en er een briefje bij te plaatsen. Jaren later herhaal zich dat. Uiteindelijk zijn bij asbestsanering de briefjes weggehaald.

Meer briefjes

Tel hoopt dat er tegenwoordig nog steeds timmerlieden zijn die briefjes verstoppen voor hun collega's in de toekomst.

Er bestaat een mogelijkheid dat in Rusthoven nog meer gevonden wordt. Binnenkort wordt het hele gebouw opgetild om de fundering te storten.

- Verkoop voormalige steenfabriek Rusthoven is rond

Meer over dit onderwerp:
WIRDUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws