Erkenning voor gebarentaal? In Haren juichen ze het toe

PvdA, D66 en ChristenUnie komen met een initiatiefwetsvoorstel om de Nederlandse gebarentaal officieel te erkennen. Bij de Guyotschool voor doven en slechthorenden in Haren juichen ze het toe.
'Dove mensen hebben er recht op en kunnen zich dan uiten in hun eigen taal', zegt adviseur Jelle Kamstra, via doventolk Nederlandse gebarentaal Sylvia Bouwman.
'Zo kunnen we veel gemakkelijker informatie verwerken, zoals bijvoorbeeld bij een crisissituatie. Of bij het Journaal. Daar is nu alleen in de ochtend een gebarentolk. Wij hebben gewoon recht op gebarentaal, dat geeft echt een meerwaarde.'

Duurt lang

Het duurt al te lang, meldt docente Safiye Yanar via de tolk. 'We hebben gedemonstreerd, petities ingediend. We hopen dat we het nu eindelijk gaan bereiken.'

De Guyotschool in Haren (Foto: Elwin Baas/RTV Noord)

Pleidooi

Ongeveer 20.000 dove Nederlanders gebruiken de taal. Er wordt al jaren door belangengroepen gepleit voor officiële erkenning.
'Door de gebarentaal als officiële taal ter erkennen, krijgen zij bijvoorbeeld het recht dat bij belangrijk nieuws, persconferenties en politieke debatten een tolk wordt ingezet', aldus Attje Kuiken (PvdA).
'Zoals ik me thuis voel als ik Nederlands kan praten, zo moet ons land ook een thuis zijn voor mensen die in gebarentaal communiceren', zegt Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

'Volwaardige taal'

De derde initiatiefnemer is Jessica van Eijs van D66. Zij is zelf slechthorend. 'Je weet pas hoe wezenlijk communiceren met andere mensen is als je het moet missen. Veel mensen zien gebarentaal als een soort hulpmiddel, een kruk bij het lopen. Maar dat is het niet, het is een volwaardige taal en duizenden doven zijn ervan afhankelijk.'