Inspectie: 'Veel groter deel gevel Akerkhof zit los'

De gevel boven boekhandel Van der Velde aan het Akerkhof in Stad zit op 'een veel groter deel' los. Dat blijkt vrijdagochtend uit een onderzoek van de bouwinspectie.

Woensdagavond laat viel een stuk gevel van twee bij één meter door de glazen overkapping van de boekwinkel. Daarbij vielen geen gewonden; wel moest de boekhandel de deuren sluiten. Inmiddels is de winkel weer open.

Vrijdagochtend heeft de gemeente met behulp van een hoogwerker het linkerdeel van de gevel onderzocht.

'Daarbij is gebleken dat op meerdere plaatsen de mortellaag, waarmee de steenstrips zijn bevestigd op de achtergevel, los is gekomen van de achterliggende gevel', stelt bouwinspecteur Marjo Lodewijk namens de gemeente vast.

Geen bevingsschade

Over de oorzaak van de loszittende gevel is nog niets bekend. Wel is het volgens Lodewijk 'niet te verwachten dat dit directe aardbevingsschade is'. Geruchten daarover deden sinds donderdag de ronde.

Nu duidelijk is dat het om een veel groter deel van de gevel gaat, heeft de gemeente besloten de geplaatste steigerconstructie vrijdagmiddag nog uit te breiden.

'Als er nog stukken van de gevel loslaten, moet deze constructie ervoor zorgen dat deze niet in het openbaar gebied terecht komen. Voor dit moment ligt de nadruk op de veiligheid van het openbaar gebied', zegt Lodewijk.

(Foto: Marten Nauta/RTV Noord)

Afbeelding

Fuik voor klanten

Bij boekhandel Van der Velde biedt een opening in de steigerconstructie toegang tot de zaak.

'We hebben een soort fuik richting de deur van de winkel zodat onze klanten binnen kunnen komen. Dat is hartstikke fijn', vertelt bedrijfsleider Tjitske de Zee.

Door de sluiting van de winkel liep haar zaak de nodige omzet mis. 'Maar in ons filiaal aan de Grote Markt was het daardoor wel extra druk.'

Scheuren

Ook De Zee heeft al eens omhoog gekeken naar de gevel boven haar winkelpand. Daar zag ze al wat de inspectie nu bevestigt.

'Eerlijk is eerlijk: er is nog wel een aantal stukjes gevel dat er niet helemaal jofel uitziet. Daar zitten wat scheuren en sommige stenen lijken een beetje los te zitten.'

Burgers via de gevel

Bij 'buurman' Wereldburgers is de situatie nog precies zoals donderdag. Het is dus zeker nog geen business as usual, vertelt eigenaar Jakob Waninge.

'Het terras is nog volledig weg. Mensen die onze winkel in willen, moeten langs de gevel lopen. Onze vaste gasten weten ons wel te vinden, maar toevallige passanten mis je dan. Die lopen aan de overkant van de weg.'

Dat de inspectie vrijdagmorgen alleen de linkerkant van de gevel onderzocht, verbaast Waninga enigszins. Zijn bedrijf zit in hetzelfde pand en de gevel bevat identieke steenstrips. 'Die zullen op dezelfde manier aangebracht zijn. Maar de gevel boven de boekhandel zit wel op een hoek, misschien dat daar meer weersinvloeden zijn.'

Het pand aan het Akerkhof is eigendom van investeringsmaatschappij Egeria uit Amsterdam.

Lees ook:

- Juwelier Hazekamp: 'Ik dacht dat Willem-Alexander zou komen; niet aan een vallende gevel'

Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws