Wiebes: niet meer gas gewonnen uit kleine velden

'We zijn niet meer gas gaan winnen in kleine velden omdat Groningen wordt dichtgedraaid. Ook de kleine velden zijn een aflopende zaak.'

Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) in reactie op een brandbrief aan het kabinet van een aantal gemeenten buiten de provincie Groningen met kleine gasvelden. Zij vrezen dat de gaswinning in de kleine velden wordt opgevoerd nu er een eind in zicht komt aan de winning in Groningen.

'Zwaarder dan in Groningen'

'In onze gemeente worden de gasvelden nu versneld leeggepompt, waardoor aardbevingen kunnen ontstaan die zwaarder zijn dan die er in Groningen zijn geweest. Dat heeft grote gevolgen voor de veiligheid van onze inwoners', stelde wethouder Klaas Valkering van de Noord-Hollandse gemeente Bergen vrijdagmorgen.

'De gaswinning in deze velden zou volgens de minister worden afgebouwd, maar het tegenovergestelde lijkt te gebeuren', aldus Valkering.

'Alleen als het veilig is'

Dat klopt niet volgens minister Wiebes. 'Afgelopen jaar is al een miljard kuub minder gewonnen in de kleine velden.' Er wordt alleen nog maar gas gewonnen in kleine velden waarvan onafhankelijke experts zeggen dat het veilig is, voegt de bewindsman eraan toe.

Wiebes snapt wel de bezorgdheid van de gemeenten en hun burgers. Er is volgens hem ook intensief contact met de gemeenten over de gaswinning.

Lees ook:

- Gemeenten in het land vrezen aardbevingen 'zwaarder dan die in Groningen'
- NAM: 'Gasproductie kleine velden neemt af'
- Hoe groot is de kans op aardbevingen bij kleine gasvelden?

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws