Bewoners sloopwoningen Ten Boer houden uitverkoop

De markt in Ten Boer
De markt in Ten Boer © Steven Radersma/RTV Noord
Het lijkt zaterdagmiddag wel Koningsdag in de Fazanthof in Ten Boer. Overal staan spullen uitgestald, net als tijdens een vrijmarkt. Maar de aanleiding tot deze garageverkoop is helemaal niet feestelijk.
Zo'n dertig huizen  in deze buurt aan de rand van Ten Boer zijn namelijk te gevoelig voor aardbevingen. De kans op ernstige schade aan deze zogeheten Jarino-woningen is te groot, en daarom moeten ze worden gesloopt.
Bewoners van de Fazanthof houden een vrijmarkt (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)

Tijdelijke woningen

De bewoners worden ondergebracht in tijdelijke woningen. De verwachting is dat dat nog vóór kerst gaat gebeuren. Begin volgend jaar start de bouw van de nieuwe woningen, op dezelfde locatie waar de oude huizen dan zijn neergehaald.

'Raar gevoel'

Anneke Visser zit op een tuinstoel in de septemberzon naast spulletjes die ze uit haar keukenkastjes heeft gehaald. Zij woont samen met haar man, zoon en Duitse dog aan de Fazanthof.
'Of ik al wat verkocht heb? Het meeste heb ik weggegeven geloof ik, hahaha!!', zegt ze. 'Maar het geeft wel een raar gevoel hoor', vervolgt ze serieus. 'Het gaat nu echt gebeuren, na twintig jaar moet ik dit huis uit. Ik vond het best wel moeilijk om spullen uit te zoeken. Wat doe je wel weg en wat niet. Straks verhuizen we naar de wisselwoningen, ik noem het een vakantiepark, dat klinkt wat mooier.'
Spulletjes uitgestald onder een tent (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)

Opgelucht

Brigitte Blauw woont aan het begin van de straat. Zij is vooral opgelucht dat het eind in zicht komt 'na alle toestanden'. Daarmee doelt ze op de grote vertraging die dit project de afgelopen jaren heeft opgelopen. 
'Het is behoorlijk druk', zegt ze. 'Ik had nog niet eens alles uitgestald en toen kwamen de eerste mensen er al op af.' Ze vindt deze dag van garageverkoop niet echt naar, maar vooral ook leuk. 'En dan hebben we straks ook nog een buurtbarbecue.'