Lopend Vuur: Woningen en wegen zijn belangrijker dan dieren

Bouwvakkers aan het werk in de nieuwbouw
Bouwvakkers aan het werk in de nieuwbouw © Freek van den Bergh/ANP
Regeringspartij D66 wil het aantal varkens en kippen in Nederland met de helft terugbrengen. Zo kan Nederland voldoen aan de stikstofregels en toch doorgaan met de bouw van nieuwe huizen, stelt Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot.
Boeren moeten overstappen op zogeheten kringlooplandbouw of stoppen.
De rechter zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse beleid om in de toekomst goed te maken wat er te veel aan stikstof wordt uitgestoten. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil. En dat terwijl de woningnood groot is. Nu het mes in de stikstofuitstoot gaat, moet vooral de landbouw en het verkeer dat opbrengen en de woningbouw worden ontzien, stelt D66. Dat is tegen het zere been van met name coalitiepartners CDA en VVD.
Maar De Groot wijst erop dat de landbouw verantwoordelijk is voor 70 procent van de stikstof die Nederland uitstoot. 'Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1 procent. De verhouding is compleet zoek.', aldus De Groot via het ANP.

Kringlooplandbouw

Landbouwminister Carola Schouten wil de veestapel al verminderen, maar dat gaat De Groot niet snel en niet ver genoeg. Schouten zou nog meer boeren moeten uitkopen. Ook moet de overstap op kringlooplandbouw, waarbij de boer niet langer leunt op veevoer en kunstmest uit het buitenland en niets verloren laat gaan, aantrekkelijker worden.
Als boeren voor kringlooplandbouw kiezen, krimpt de veestapel al meteen, vindt D66. 
De 100 miljoen kippen en 12 miljoen varkens maken in Nederland het leeuwendeel van de veestapel uit.

Wat is jouw mening hierover?

Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

Naar de tandarts

'Het is dom om niet naar de tandarts te gaan' was vrijdag ons Lopend Vuur. Van de 4.884 stemmers was meer dan 93% het daarmee eens, bijna 7% oneens.