Aardbevingsnieuws juli 2019: Dé bevingsvlag en het naderende einde van het CVW

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt en bedenker Mark van Esveld hijsen de aardbevingsvlag
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt en bedenker Mark van Esveld hijsen de aardbevingsvlag © RTV Noord
Juli was de maand waarin het beleid omtrent de gaswinning nog een keertje kritisch onder de loep wordt genomen. Door zowel de Raad van State als Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.

Aardbevingsvlag

Maar we beginnen de maand met het succes van een burgerinitiatief. Op de eerste dag van juli meldt Mark van Esveld dat zijn Groningse aardbevingsvlag 'als een tierelier gaat'.
Vanuit alle windstreken komen aanvragen binnen voor de vlag, die bedoeld is om solidariteit te tonen met ons Grunnegers. De gemeente Oldambt besluit de vlag in top te hijsen. 'Een duidelijk signaal', aldus burgemeester Corfa-Yfke Sikkema.

Huiswerk voor Wiebes

De Raad van State buigt zich over het gasbesluit van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Het oordeel: Wiebes moet beter uitleggen waarom de gaswininng vanaf volgend jaar niet sneller kan worden afgebouwd naar nul.
Politieke partijen en maatschappelijke organisaties noemen de uitspraak van de Raad van State 'winst voor Groningen' en 'gênant voor Wiebes'.

Banenverlies

De provincie Groningen luidt de noodklok. Als de gaskraan dichtgaat, verliezen duizenden mensen mogelijk hun baan in de gassector. Om een economische klap te voorkomen, wil de provincie geld hebben vanuit Europese fondsen om dit banenverlies op te vangen. De eerste stap: lobbyen in Den Haag.

Laatste maanden voor het CVW

De overheid verlengt het contract met Centrum Veilig Wonen niet. Na 31 december houdt de organisatie op te bestaan. In een verklaring op de website zegt het CVW 'trots te zijn op ruim 75.000 afgehandelde schadedossiers, 12.000 inspecties, 5.500 versterkingsadviezen en 3.000 veiliger gemaakte woningen'.

Boerenloket

Minister Carola Schouten van Landbouw bezoekt Uithuizermeeden en komt niet met lege hande. Ze roept een speciaal loket in het leven waar boeren terecht kunnen met al hun aardbevingsproblemen. Dat het de afgelopen tijd niet goed is gegaan, erkent de minister.'Ik ben wel enigszins beschaamd over hoe dat al die tijd is gegaan.' Het loket moet na de zomer open.

Nieuwe tik op de vingers

Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) vindt dat de Nederlandse overheid meer moet doen voor gedupeerden van de gaswinning. Het is niet de eerste keer dat de VN de overheid een tik op de vingers geeft. In 2017 was dit ook al het geval.

Stuwmeerregeling

Een dikke maand na de bekendmaking van de stuwmeerregeling maakt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) de tussenbalans op. De helft van de gedupeerden die in aanmerking komt voor de regeling heeft halverwege juli een keuze doorgegeven.
Voor de duidelijkheid, de keuzes zijn: een vaste vergoeding van 5000 euro, een variabele vergoeding via de aannemer tot maximaal 11.000 euro of doorgaan in het reguliere proces.

Ander aardbevingsnieuws:

Aardbevingen in juli:

- 3 juli, 03.38 uur, 1.0 in Harkstede
- 6 juli, 03.48 uur, 0.9 in Garrelsweer
- 7 juli, 17.39 uur, 1.1 in Tjuchem
- 8 juli, 00,13 uur, 0.4 in Tjuchem
- 11 juli, 18.45 uur, 0.6 in Garrelsweer
- 12 juli, 18.53 uur, 0.8 in Oosterwijtwerd
- 14 juli, 08.54 uur, 1.2 in Thesinge
- 20 juli, 09.35 uur, 0.8 in Tjuchem
- 21 juli, 10.48 uur, 0.3 in Garmerwolde
- 28 juli, 06.36 uur, 0.6 in Farmsum