CBS voorspelt bevolkingskrimp in grootste deel Groningen

Vooral in Loppersum zal de bevolking krimpen
Vooral in Loppersum zal de bevolking krimpen © Jos Schuurman/FPS
Behalve in Groningen en de voormalige gemeente Bedum krijgt onze hele provincie te maken met krimp, blijkt uit cijfers van het CBS.
Gebaseerd op de periode 2018 tot 2035 zal Nederland naar 18,3 miljoen inwoners groeien, maar bij ons wordt het alleen maar minder. Groningen groeit nog met ruim tien procent en Bedum met bijna drie procent.

Loppersum grootste daler

Maar de rest van de gemeenten daalt flink in inwonersaantallen, met Loppersum als grootste daler. Daar verwacht het CBS dat er over zestien jaar bijna achttien procent minder mensen wonen.
Delfzijl komt daar met bijna zestien procent achteraan, gevolgd door Ten Boer met min veertien.
De cijfers op kaart (Bron: CBS) Voor een grotere versie: klik hier
Het CBS verwacht dat het aantal Groningers daalt van 588.100 in de periode 2020-2025 naar 559.000 in de periode 2045-2050.

Landelijk beeld

Een op de vijf gemeenten krijgt te maken met krimp. Die doet zich naast het noordoosten van onze provincie ook voor in onder meer Drenthe, Friesland, de Achterhoek, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

Vergrijzing

Grootse reden is vergrijzing, aldus het CBS. In 2035 is een kwart van de inwoners van Nederland 65 jaar of ouder. Nu is dat nog 19 procent. Ook zijn er volgens het CBS straks veel meer alleenstaanden, namelijk 20 procent van de bevolking. Dat ligt nu op 17 procent.
Het CBS maakt gebruik van cijfers over 2018 toen nog een aantal gemeenten, zoals Bedum en Ten Boer, nog niet gefuseerd waren. Inmiddels bestaan ze niet meer, maar ze zijn nog wel meegenomen in de CBS-prognoses.