Protest over gasboringen op Schier: 'Bewaar gas voor de kleinkinderen'

Mensen met gebogen hoofd in donkere monnikspijen en een onheilspellend repeterend trommelgedreun. Dat is dinsdag het tafereel van een Stille Tocht op Schiermonnikoog.
De tocht word gehouden uit protest tegen de plannen om gas te gaan boren in de Noordzee, zo'n twintig kilometer boven het Waddeneiland.
De actievoerders houden bordjes omhoog met Niet Boren Schiermonnikoog en spandoeken met de tekst Laat ons niet zakken Schiermonnikoog.

Milieutrut

Een van de deelnemers aan de Stille Tocht is Maaike van Boven. 'Ik ben een echte milieutrut', zegt ze. Ik ben vaak van de partij als het om dit soort zaken gaat'.
'Ik word hier ook boos om. Wat er in Groningen geminderd wordt gaan ze nu uit zee halen. Bewaar het gas voor de kleinkinderen. Haal het er pas uit als het nodig is. Ze zeggen wel dat het nodig is maar dat is natuurliji helemaal niet waar'.
Maaike van Boven

'Enorme intensiteit'

Organisator van de Tocht is Thom Verheul van Werkgroep Horizon Schiermonnikoog. Hij is tevreden met het gebeuren. 'De intensiteit is enorm. En er komen nog veel meer mensen'.
Verheul vindt dat het kwetsbare eiland gespaard moet blijven. 'Dit is de kraamkamer van heel veel zeeleven. Als je hier naar gas gaat boren en niet weet wat de consequenties zijn voor de zeespiegel en de zeebodem, dan moet je dat natuurlijk nooit doen'.
'Zeker niet als je al alle vier boringen bij elkaar optelt. Dit is een werelderfgoed en daar moet je wegblijven.'