Gevolgen gasbesluit voor versterkingsoperatie zijn 'punt van aandacht'

'We hebben geleerd van het verleden en zitten er bovenop'
'We hebben geleerd van het verleden en zitten er bovenop' © Goos de Boer/RTV Noord
De tevredenheid over het versneld stoppen met de gaswinning in Groningen wordt de hele dag al snel opgevolgd door een 'maar'. Want wat betekent dit besluit voor de versterking van huizen?
Toen minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken anderhalf jaar geleden geleden aankondigde de gaskraan in Groningen dicht te draaien, had dat directe gevolgen voor de versterkingsoperatie. De pauzeknop die toen werd ingedrukt, werkt tot op de dag van vandaag door.

Jaar van de uitvoering

Dit jaar moest volgens Wiebes 'het jaar van de uitvoering' worden. Maar in de praktijk gebeurt er bar weinig. Een groot deel van de mensen die al een tijd weten dat hun huis risico loopt, weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn.
'Dat mag niet weer gebeuren', zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad. 'De beloftes die er liggen, zullen minimaal moeten worden nagekomen.'
De provincie vindt dat ook. Het is een 'punt van aandacht' volgens provinciebestuurder Henk Staghouwer (ChristenUnie).

Eerst inspecteren

'Wij hebben geleerd van het verleden en we zitten daar bovenop', vertelt hij. 'Het is heel simpel: wat niet versterkt hoeft te worden, hoeft niet versterkt te worden. Maar de voorwaarde is wel dat er eerst geïnspecteerd wordt. Dat hebben we afgesproken en die afspraken staan recht overeind.'
Toezichthouder SodM hamert ook op de versterking, want met alleen een lagere gaswinning wordt het veiligheidsniveau nog niet behaald. De veiligheid wordt alleen bereikt bij een voortvarende versterkingsoperatie.

Hard hoofd in

Toch heeft Top er niet heel veel fiducie in. 'Ik denk dat het onvermijdelijk is.' Ze refereert daarbij aan de modellen die worden gebruikt voor het berekenen van aantallen risicovolle huizen.
'In die modellen wordt geanticipeerd op het niveau van de gaswinning', zegt ze. 'We zullen het moeten zien. Ik heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in dat de versterking nog een stevige operatie zal worden.'

Twijfel niet weg

Minister Wiebes zei dinsdag desgevraagd dat de versterkingsoperaties gewoon door gaan, al nam hij met zijn woorden de twijfel niet weg.
'Die versterkingen gaan gewoon door', aldus de minister. 'Maar over hoeveel er versterkt gaan worden, daar ga ik niet over. Dat moet je ook niet aan mij vragen. Dat ligt bij onafhankelijke experts. Maar de huizen die al op de lijst staan, die blijven op de lijst.'