NCG en TCMG gaan samenwerken met versterken en schadeherstel

NCG en TCMG gaan samenwerken
NCG en TCMG gaan samenwerken © Jos Schuurman/FPS
Inwoners van het aardbevingsgebied krijgen regelmatig de ene bouwkundige expert over de vloer na de andere. Om te zwijgen over de verschillende zaakbegeleiders.
Samenwerking tussen de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) moet daar verandering in brengen.

Experts

Nu krijgen de mensen experts op bezoek die in opdracht van de NCG de staat van huizen te inspecteren om te bepalen of een woning versterkt moet worden of niet. De TCMG doet dat op haar beurt om schades aan gebouwen in kaart te brengen.
NCG-directeur Peter Spijkerman en voorzitter Bas Kortman van de TCMG hebben woensdag hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst zodat ze die overlast kunnen beperken.

Prioritering

Beide organisaties gaan op zoek naar medewerkers die woningeigenaren kunnen helpen bij zowel schadeafhandeling als versterking. Verder worden dossiers uitgekozen op basis van de prioritering van de NCG waar inspecties voor versterking als schadeherstel worden gecombineerd.
Als de samenwerking goed bevalt, gaan beide organisaties intensiever samenwerken, zodat ze structureel de afhandeling van schade als herstel kunnen combineren. Het tegelijk herstellen van schade en versterken behoort dan ook tot de mogelijkheden.