'Verdubbeling N33 van de baan door stikstofbesluit'

'Verdubbeling N33 voorlopig van de baan'
'Verdubbeling N33 voorlopig van de baan' © Mark Heikens/112Groningen
Door het stikstofbesluit is de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam voorlopig van de baan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van overheidsbronnen.
In een lijst met overheidsprojecten - die de zender in handen heeft - staan minimaal zes projecten in Noord-Nederland die mogelijk niet door kunnen gaan, omdat er te veel stikstof bij vrij zou komen.

Uitstel of afstel?

'Wij hebben de lijst gezien', zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 'We weten nog niet of dit uitstel of afstel betekent voor de verdubbeling van de N33. In Den Haag zijn ze nu druk aan het kijken of er voor ons een oplossing kan komen.'

Aanpak gevangenissen Veenhuizen

Een ander project in Noord-Nederland dat mogelijk stil komt te liggen is de aanpak van twee gevangenissen in Veenhuizen. Vanaf 2021 zou daar een grondige verbouwing starten.

Landelijk

Het gaat landelijk niet alleen om infrastructuur- en woningbouwprojecten, maar ook om windmolenparken, om het leger en om het veiliger maken van spoorwegovergangen.

Wat is het stikstofbesluit?

De Raad van State (RvS) oordeelde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van Nederland niet voldoet aan Europese regels.
In dat programma was vastgelegd dat een project stikstof mocht uitstoten, ook in de buurt van specifiek beschermde natuurgebieden, zolang de belofte maar werd gedaan dat de uitstoot in de toekomst zou worden gecompenseerd.
Nu blijkt dat het besluit van de RvS ook gevolgen heeft voor allerlei overheidsprojecten.
Vrijdag spreekt het kabinet in de ministerraad over de lijst.