Beelden uit 1914 tonen demonstrerende Aletta Jacobs in Amsterdam

Aletta Jacobs tijdens een protestmars in 1914
Aletta Jacobs tijdens een protestmars in 1914 © Atria.nl
Historicus Mark Bergsma heeft bewegend beeld uit 1914 ontdekt van feministe Aletta Jacobs (1854-1929). De Groningse is daarop in Amsterdam aan het demonstreren voor vrouwenkiesrecht.
De wetenschapper vond het materiaal in de archieven van het Amsterdamse filmmuseum Eye, toen hij onderzoek deed voor de tentoonstelling 'De Straat Op!' over honderd jaar vrouwenkiesrecht en activisme.
Bekijk de beelden hieronder

Demonstratie vrouwenkiesrecht

Op het 'nieuwe' beeldmateriaal loopt Jacobs mee in een demonstratie van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, voorafgaand aan een bijeenkomst in het Paleis van Volksvlijt in Amsterdam.
Dat het filmpje uit 1913/1914 bestond, was wel bekend, maar niet dat Jacobs erop meeliep in een protestmars. Dat meldt kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria, initiatiefnemers van de expo.
'Tijdens het onderzoek voor de tentoonstelling heb ik vele foto's uit deze periode bekeken. Ik dacht: Aletta Jacobs moet zelf ook te zien zijn tijdens een demonstratie. Ik ben toen de bestaande filmbeelden gaan scannen op haar aanwezigheid. Het was even zoeken, maar ik herkende haar al snel', aldus Bergsma.

Eerste beelden

In 2013 ontdekte historicus Marten van Harten het eerste bewegend beeld van Aletta Jacobs. Ze is daar kort te zien met o.a. Jane Adams in Berlijn.