Is de kwaliteit van het Groningse drinkwater in gevaar?

De kwaliteit van de Nederlandse drinkwaterbronnen is in gevaar, zegt kennisinstituut KWR van de drinkwatersector. Toch hoeven we ons in Groningen nog niet heel veel zorgen te maken.

'Wij zijn alert op de kwaliteit van ons drinkwater, maar feit is dat de Groningse situatie anders is dan in de rest van Nederland', zegt Maarten van Wieringen van Waterbedrijf Groningen.

Drentsche Aa

'Wij zien ook wel een toename van landbouwstoffen, nitraten en microplastics, maar wij drinken hier niet uit de Maas of de Waal', legt hij uit.

'Wij winnen hier voornamelijk grondwater en ook een beetje oppervlaktewater. Dat laatste komt uit de Drentsche Aa en dat is een gesloten beek die niet is aangesloten op industrie.'

Volgens de waterexpert hebben we wel te maken met landbouwbestrijdingsmiddelen, maar samen met landbouwers en andere partijen wordt ervoor gezorgd dat het water zo schoon mogelijk blijft.

Het grondwater is nog niet aangevuld tot het oude niveau. Daardoor kan verzilting optreden
Maarten van Wieringen - Waterbedrijf Groningen

Miljarden per jaar

Waterbedrijf Groningen wint 47 miljard liter water per jaar. 40 miljard liter daarvan is grondwater. De rest komt uit de Drentsche Aa en dat voorziet de stad Groningen en omgeving van drinkwater.

Grondwater

Het grootste deel van onze provincie krijgt dus drinkwater dat wordt gewonnen uit grondwater. 'Dat zit op 150 meter diepte en wordt gewonnen in een waterwingebied. Daarom heen zit een grondwaterbeschermingsgebied. Daar gelden strenge eisen voor iedereen die daar woont, werkt en leeft', zegt Van Wieringen.

Verzilting

Wel is klimaatverandering een issue. 'Vorig jaar hebben we een heel droge zomer gehad. Het grondwater is nog niet aangevuld tot het oude niveau. Daardoor zou op termijn verzilting kunnen optreden', aldus Van Wieringen.

'Maar vooralsnog hoeven Groningers zich absoluut geen zorgen te maken over de kwaliteit van het drinkwater dat uit de kraan komt', besluit hij.

Lees ook:

- Droogte houdt aan: 'Gelukkig worden de dagen weer korter'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws