Gesprekken van start: welke partijen leiden Oldambt naar betere tijden?

Welke partijen slaan de handen ineen en besturen de komende jaren de gemeente Oldambt? Onder het genot van een kop koffie en een plak cake zitten coalitie en oppositie vandaag om tafel om op die vraag antwoord te krijgen.

Het college van de gemeente Oldambt is sinds vorige week dinsdag zijn meerderheid kwijt. De SP stapte eruit, omdat de partij niet wil bezuinigen. Het is nu zaak voor het college om weer tot een meerderheid te komen.

Collegebreuk

De overgebleven coalitiepartijen zijn de PvdA (grootste partij van de gemeente), VVD en de Partij voor het Noorden (PvhN). Zij leveren allen een wethouder. Het college bestaat op dit moment dus uit drie wethouders en burgemeester Cora-Yfke Sikkema.

Sinds het vertrek van de SP bezit het college nog maar tien van de 25 zetels. Om weer een raadsmeerderheid te krijgen, zijn in elk geval drie extra zetels nodig. Maar wie gaan die zetels leveren?

Gesprekken

Om die vraag te beantwoorden worden zaterdagochtend en -middag gesprekken gevoerd. De voormannen van de PvdA, VVD en PvhN krijgen de voormannen van de overige partijen op bezoek. De meeste partijen krijgen een uur de tijd, twee partijen moeten hopen dat de koffie niet te heet geserveerd wordt. Voor hen duurt de afspraak slechts twintig minuten.

Die twee partijen zijn de VCP en Oldambt Aktief. VCP-er Modderman: 'Die twintig minuten zijn net genoeg voor een kop koffie'. Nico Postmus van Oldambt Aktief drinkt wat minder snel: 'In die tijd krijg ik mijn koffie niet eens op, ja. Maar ik weet nu wel waar ik aan toe ben.'

Het is niet toevallig dat juist die partijen minder tijd krijgen. De VCP heeft al aangegeven geen samenwerking te willen, Oldambt Aktief weigert te bezuinigen op sociale zaken zoals huishoudelijke hulp en publiek vervoer.

Vier partijen

En dus blijven vier partijen over. Gemeentebelangen (3 zetels), CDA (2), D66 (1) en ChristenUnie (1).

Gemeentebelangen heeft zich als enige van de vier partijen al uitgesproken voor collegedeelname. Die partij wil naar eigen zeggen 'de verantwoordelijkheid pakken en samenwerking met het overgebleven college aangaan.' Saillant detail: de partij heeft het afgelopen jaar voornamelijk tegen de schenen van het college geschopt.

Maar dat betekent niet direct dat samenwerking onmogelijk is, zegt Hilbert Flokstra, voorman van de PvdA. 'Je hebt alle partijen het afgelopen jaar meegemaakt en je weet hoe ze op dossiers reageren, maar je wilt wel volledig open de gesprekken ingaan.'

Afwachten

Het is niet zo dat er gezellig gekeuveld wordt; er staan belangrijke onderwerpen op de agenda. De grootste uitdaging: de hele bezuinigingsopgave waar Oldambt mee te maken heeft. Er moet voor miljoenen bezuinigd worden en de vraag is waarop.

De coalitiepartijen willen vóór 11 november duidelijkheid hebben over de nieuwe samenwerking. Dan wordt bekend hoe de gemeente de komende jaren tot een sluitende begroting gaat komen.

Lees ook:

- Raad Oldambt moet pijnlijke keuzes maken
- Oldambt is politiek slagveld: vijfde wethouder in negen jaar sneuvelt

Meer over dit onderwerp:
WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws