Werkstraffen voor bezit gestolen politiepistool

Twee mannen uit Siddeburen (21) en Hoogezand (23) zijn veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 140 en 50 uur. De mannen waren in bezit van gestolen spullen uit een woning van een agent. Zijn dienstpistool lag in het schuurtje van de verdachte uit Hoogezand.

De man uit Siddeburen krijgt een hogere straf, omdat hij zich ook schuldig heeft gemaakt aan brandstichting en een mishandeling.

De werkstraffen komen overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De rechter legde ook voorwaardelijke celstraffen op: drie maanden voor de man uit Siddeburen en één maand voor de Hoogezandster.

Feestje

De woninginbraak werd in oktober 2017 gepleegd. De agent was op vakantie. Een dochter van een kennis paste op de woning en hield een feestje. Ook de mannen uit Siddeburen en Hoogezand waren van de partij.

Bij thuiskomst merkte de agent dat de kluis met inhoud was verdwenen. Inclusief zijn wapen en munitie. Door het afluisteren van telefoongesprekken kwam de politie de verdachten op het spoor.

Andere scenario's

De rechtbank legde dus dezelfde straf op als het OM geëist, maar niet voor inbraak. Omdat er meer mensen in die woning zijn geweest, zijn andere scenario's ook denkbaar. Maar op de zitting twee weken geleden wilden de verdachten daarover niets kwijt.

Summiere bewijzen

De rechtbank moest het doen met de summiere bewijsstukken die wel op tafel lagen en vond heling bewezen. Juridisch gezien zijn de straffen voor diefstal en heling nagenoeg gelijk.

De zaak was ook nog sterk verouderd. De officier van justitie trok het boetekleed aan: 'Het had niet de gewenste prioriteit'.

Lees ook:

- Werkstraffen geëist voor kluisdiefstal uit politiewoning, brandstichting en mishandeling

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws