'Bezwaar maken tegen komst windmolens is zo goed als zinloos'

Bezwaar maken tegen de komst van een windmolenpark is 'zo goed als zinloos'. Van de 86 zaken bij de Raad van State zijn er 82 afgewezen.

Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Hart van Nederland. Bij de vier zaken die nog wél lopen, zijn nog geen windmolens geplaatst, maar plaatsing is nog niet definitief van de baan.

'Burgers maken bezwaar op verkeerde gronden', concludeert Sanne Akerboom, onderzoekster aan de Universiteit Utrecht, in de uitzending van Hart van Nederland. 'Als de vergunning er ligt, maakt het niet uit of jij last hebt van slagschaduw of geluidsoverlast.'

Akerboom schreef een proefschrift over burgerparticipatie in de energietransitie en komt tot de conclusie dat burgers geen inspraak hebben op de besluitvorming rondom windmolenparken. 'Je kan alleen op bestuurlijke gronden bezwaar aantekenen en dat snappen burgers niet. Daarom voelen ze zich gefrustreerd en ongehoord.'

Volgens Akerboom kan beroep bij de Raad van State alleen slagen als er een procesfout is gemaakt en 'dat maakt de kans op een succesvolle procedure vrijwel nihil'.

Lees ook:

- Tegenstanders windparken willen landelijke politieke partij beginnen
- Alles over windmolens in onze provincie

Meer over dit onderwerp:
windmolens GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws