Gemeente Groningen moet 35 miljoen bezuinigen: 'Bijna niet te doen'

Wethouder Paul de Rook
Wethouder Paul de Rook © D66 Groningen
Wethouder Paul de Rook (D66) van de gemeente Groningen doet samen met de 39 andere grootste gemeenten in het land een oproep aan het Rijk om meer geld beschikbaar te stellen.
Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Volgens De Rook is het onvermijdelijk dat er voorzieningen gaan verdwijnen, als er niets gebeurt. 'Wij moeten ongeveer 35 miljoen euro bezuinigen. Dat is bijna niet te doen', stelt hij één dag voor Prinsjesdag.

Voorzieningen

Volgens de zogenoemde G40, het stedennetwerk waarin de grootste gemeenten de krachten bundelen, is straks geen geld meer om zwembaden, sportvoorzieningen en bibliotheken open te houden.
Je maakt als overheid een heel slechte beurt
Paul de Rook - wethouder financiën

Buiten de Randstad

Vooral de steden buiten de Randstad komen er bekaaid vanaf, stelt De Rook in de krant. 'Het kan niet zo zijn dat op rijksniveau meer dan 10 miljard euro overblijft, terwijl wij moeten nadenken over bezuinigingen. Dan maak je als overheid een heel slechte beurt.'

Miljoenentekort

De zorgwekkende financiële situatie van de gemeente Groningen kwam al eerder aan het licht in het financiële meerjarenbeeld 2020-2023.
Hieruit blijkt dat de gemeente afstevent op een tekort van 6,6 miljoen euro. In 2022 loopt dit verder op tot 12,9 miljoen euro. Nu is dus duidelijk dat de gemeente ongeveer 35 miljoen euro moet bezuinigen.

'Verdeling kan zo niet'

Waar dat geld gehaald moet worden? 'We proberen natuurlijk zoveel mogelijk voorzieningen in stand te houden, maar het bedrag is zo groot, dat we overal naar moeten kijken. Op de gemeentelijke organisatie, zwembaden, alles', aldus De Rook.
'Onze taakstelling is zo groot, dat we niet alles gaan kunnen waarmaken. De verdeling van financiën kan eigenlijk zo niet langer', aldus de wethouder.
Update 12:25: Dit artikel is bijgewerkt met meer uitspraken van wethouder Paul de Rook