Ruim 400 patiënten OZG de dupe van komende actie (update)

Door de geplande personeelsactie in het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda kunnen woensdag ruim 400 patiënten niet worden behandeld.
Dat laat het ziekenhuis desgevraagd weten.
Uit het veiligheidsoverleg van vorige week tussen de Raad van Bestuur van het OZG en leden van vakbond FNV blijkt dat de actie wel op een 'verantwoorde manier' kan worden gehouden.
'Alles wat spoed is gaat sowieso door', zegt een woordvoerder van het OZG.

Zondagsdiensten

De afdelingen operatie, dagverpleging, kinderafdeling, chirurgie, cardiologie, neurologie, medische beeldvorming (foto's), logistiek en endoscopie sluiten zich definitief aan bij de actie.
Als een patiënt niet gebeld is, gaat de afspraak wel gewoon door
Hennie Sanders - voorzitter Raad van Bestuur
Het personeel van deze afdelingen draait woensdag zondagsdiensten. Tijdens zo'n dienst wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is. Dat betekent ook dat de niet-spoedeisende operaties die voor deze dag gepland staan, niet doorgaan.
Van de zes operatiekamers in het ziekenhuis zijn er tijdens de actie drie open. De poliklinieken van het OZG zijn woensdag ook gewoon open. Alleen poli-afspraken in combinatie met één van de gestaakte afdelingen gaan niet door.

Nieuwe afspraak

Patiënten die woensdag een afspraak hebben staan bij de actievoerende afdelingen, worden volgens het ziekenhuis in ieder geval vóór woensdag gebeld voor een nieuwe afspraak. 'Als een patiënt niet gebeld is, gaat de afspraak wel gewoon door', zegt Hennie Sanders, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.

Begrip

Dat het zorgpersoneel deze actie aangrijpt om hun ontevredenheid kenbaar te maken, snapt de voorzitter wel. 'Ik heb begrip en respect voor de acties. Het is een algemeen recht. Maar iedereen is zich er ook van bewust dat de acute zorg gewoon moet doorgaan. Daarom is een goede voorbereiding bij zo'n actie erg belangrijk.'
Waarom acties?
Het OZG is het eerste ziekenhuis in een reeks waar de komende periode hardere acties worden gevoerd om de vastgelopen cao-besprekingen vlot te trekken. Landelijk gaat het om circa twintig ziekenhuizen, in Noord-Nederland staan in vier ziekenhuizen acties op stapel.
De zorgmedewerkers voeren actie voor een lagere werkdruk en een hoger loon. De acties moeten zorgen voor beweging in de vastgelopen cao-besprekingen.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Hennie Sanders: de voorzitter van de Raad van Bestuur van het OZG.