Minister vindt plannen voor groenere wijk in Paddepoel 'voorbeeld voor het land'

De gemeente Groningen krijgt 1,25 miljoen euro subsidie voor de plannen om de aanleg van het warmtenet in Paddepoel te combineren met de vergroening en verkoeling van de buurt.

Groningen maakt de wijk Paddepoel aardgasvrij en gebruikt de investering om de wijk aan te passen aan de gevolgen van het veranderend klimaat, zoals extreme regenbuien.

'Dit project kan een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland, waar ze ook met deze problemen worstelen', zegt minister Cora van Nieuwenhuizen, die zich maandagmiddag in Paddepoel liet rondleiden.

Wateroverlast

'Er is heel veel verstening, de kans op wateroverlast door heftige regenbuien wordt steeds groter. Daar kan je met zijn allen wat aan doen, door meer groen in de wijk te hebben', aldus de minister. 'Mooi om te zien hoe ze dat hier samen met de bewoners voor elkaar hebben gekregen.'

Een deel van de wijk wordt binnenkort opengebroken voor de aanleg van het warmtenet. 'Dat is voor ons het perfecte moment om bij aan te haken', zegt wethouder Glimina Chakor, die de minister rondleidde door de wijk. 'Want mensen willen niet dat de straat steeds opnieuw wordt opengebroken, dat irriteert alleen maar.'

Drie projecten

Paddepoel is één van de drie projecten die geld krijgt. Het Zuid-Limburgse Meerssen krijgt enkele miljoenen zodat het water bij piekbuien beter kan worden afgevoerd.

De provincie Utrecht krijgt geld om verschillende typen woonwijken anders in te richten zodat water beter kan worden opgevangen.

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad woneninstad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws