'Ruwweg tweederde Stadse Pieten dit jaar nog zwart'

De landelijke Sinterklaasintocht in Stad
De landelijke Sinterklaasintocht in Stad © Han Santing/Flickr
Percentages durft hij nog niet te noemen, maar zwarte pieten zijn er zeker nog tijdens de intocht van Sinterklaas in de stad Groningen.
Harrie van Ham, de voorzitter van Volksvermaken Groningen, verwacht dat 'ruwweg tweederde van de pieten dit jaar zwart is.'
De andere pieten dragen roetvegen of zijn 'naturel' gekleurd. 'Dat betekent dat die niet geschminkt zijn', zegt Van Ham.

Landelijke ontwikkeling

Van Ham zegt 'mee te gaan op de landelijke ontwikkeling'. De gemeente Groningen gaf eerder dit jaar aan op termijn geen traditionele Zwarte Piet meer te willen.
Toch loopt Groningen dit jaar niet in de pas met de landelijke intocht: op zaterdag 16 november lopen in Apeldoorn alleen roetveegpieten de boot uit Spanje af, laat omroep NTR weten op haar website. De intocht in Groningen is op dezelfde dag.

200 deelnemers

In totaal werken ongeveer 200 mensen mee aan de Groningse intocht. 'Behalve Sinterklaas en zijn pieten zijn dat onder andere de edelen, die de escorte voor Sinterklaas en zijn paard vormen', legt Van Ham uit.
150 van de 200 deelnemers zijn piet, in wat voor kleur dan ook. 'We moeten ook rekening houden met de individuele voorkeuren van de pieten. Er zijn diehards, anderen gaan makkelijker om met de veranderingen.' 
We moeten ook rekening houden met de voorkeuren van de pieten zelf
Harrie van Ham - Volksvermaken Groningen

Tact

'We moeten ervoor zorgen dat we met elkaar op één lijn zitten, en dat vergt een hoop tact', zegt Van Ham, die zijn woorden zorgvuldig kiest. 'De kleur van de piet blijkt immers iedere keer weer een gevoelig onderwerp. Hoe dan ook: je maakt het nooit iedereen naar de zin.'