Nieuwe bruggen, klinkers en bierbrouwer: gebied rond Klooster Ter Apel moet aantrekkelijker

Klooster Ter Apel uit de 15e eeuw
Klooster Ter Apel uit de 15e eeuw © Martijn Klungel/RTV Noord
Het gebied rond het klooster in Ter Apel moet aantrekkelijker worden voor bezoekers. Staatsbosbeheer, de gemeente Westerwolde, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting Museum Klooster Ter Apel hebben daarom een plan laten opstellen.
In het plan staat een aantal maatregelen die de komende jaren gerealiseerd moet worden. Al die maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat het klooster en het gebied eromheen meer als één gebied wordt gezien.

Twee nieuwe bruggen

Op de plek waar vroeger een oude molen stond komt een brug over de Molen Aa, zodat publiek het water kan oversteken. 
Een schets van de toekomstige molenbrug (Foto: LAOS Landschapsarchitectuur en Stedenbouw):
Behalve de Molenbrug komt er nog een nieuwe brug, de Essenbrug. Deze lag er vroeger al, maar werd vervangen door een weg met een duiker. Nu komt die brug dus weer terug.
Ook de parkeerplaats bij het klooster wordt aangepakt. De indeling wordt efficiënter en er komt nieuwe bestrating.

Omgeving moet één geheel worden

Het klooster en het gebied er omheen moeten meer een geheel worden. Dat gebeurt onder meer door alle wegen op het terrein met dezelfde klinkers te bestraten. Ook wordt er struikgewas gekapt zodat het klooster ook vanuit het omliggende park te zien is.
Aan de rand van het park komen palen met daarop 'klooster Ter Apel'. In het plan worden dat 'entree-elementen' genoemd.  Het logo van het klooster komt ook op alle prullenbakken, slagbomen en bankjes op het terrein.
Zo zien de 'entree-elementen' eruit (Foto: LAOS Landschapsarchitectuur en Stedenbouw):

Overige plannen

In de verre toekomst denken de plannenmakers mogelijk aan een brouwerij in of bij het klooster. De grondstoffen zouden uit de omgeving van het klooster moeten komen. 
Bovengenoemde maatregelen zijn het meest in het oog springende maatregelen. In het plan staan nog meer maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de omgeving rond het klooster aantrekkelijker wordt en meer als een geheel wordt gezien.
De voormalige lekenkerk van het klooster, de Boschkerk, doet nu dienst als hervormde kerk (Foto: Martijn Klungel)
Staatsbosbeheer, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeente Westerwolde en Stichting Museum Klooster Ter Apel moeten nog financiering zoeken voor een aantal ideeën in het plan. Om alle plannen uit te voeren is nog ongeveer twee miljoen euro nodig.