'Gemeente hield onvoldoende toezicht op rioleringswerkzaamheden Roden'

De gemeente Noordenveld heeft onvoldoende toezicht gehouden op de rioleringswerkzaamheden in Roden, waardoor tientallen huizen verzakten.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau KplusV, zo meldt RTV Drenthe.

De gemeente had te veel vertrouwen in zichzelf en in het handelen van de aannemer en hield te weinig rekening met externe adviezen over mogelijke risico's, zo staat in het onderzoeksrapport.

57 huizen beschadigd

Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de twee onbewoonbaar verklaarde woningen in de Oudgenoegstraat in Roden. Vorig jaar rond deze tijd moesten twee families hun woning verlaten en raakten nog eens vijf andere huizen beschadigd door verzakking. Ondertussen is dat aantal opgelopen tot 57 woningen in de wijk. Uit onderzoek van CRUX blijkt dat de rioolwerkzaamheden in de straat de boosdoener zijn.

'Uniek kwetsbare grond in Noordenveld'

Ondertussen zijn alle wethouders van de gemeente ingeschakeld om zo goed mogelijk met deze problematiek om te gaan. Uit onderzoek van CRUX blijkt namelijk dat heel Noordenveld een uitzonderlijk zettingsgevoelige grond heeft. Ofwel: in de gehele gemeente - en vooral in Roden - is de grond zo kwetsbaar dat er sneller kans is op verzakking dan in andere gemeenten.

Om meer verzakkingen in de toekomst te voorkomen, stelt de gemeente een speciaal bouwprotocol in. Dat houdt in dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de bodemgesteldheid bij het aanvragen van een bouwvergunning. Voor eigen projecten doet de gemeente dit nu al. Zo is er meer aandacht voor verzakkingsgevaar bij de werkzaamheden aan de fietstunnel bij Peizerwold, waar nu gewerkt wordt.

Peilbuizennetwerk

Ook inwoners van de gemeente krijgen vanaf januari meer te maken met dit bouwprotocol. Zo kan het zijn dat een particulier in de toekomst een zogeheten peilbuismeter moet plaatsen bij bijzondere grondwerkzaamheden in de tuin. Sowieso is de gemeente bezig een heel netwerk aan te leggen van peilbuizen om het grondwaterpeil overal beter in de gaten te houden. Dit was een van de zaken die niet op orde was toen de huizen in Roden verzakten vorige zomer.

Binnen de eigen organisatie neemt de gemeente Noordenveld ook maatregelen. Zo was het eerst nog mogelijk dat ambtenaren het werk van een project konden voorbereiden en er vervolgens toezicht op konden houden. De medewerkers mogen nu niet meer hun eigen vlees keuren.

Lees ook:

- Opnieuw moet familie woning Roden verlaten na verzakking
- Tien woningen Roden worden gesloopt na verzakking

Meer over dit onderwerp:
RODEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws